ΥΓΕΙΑ

Καφές: Ποια ποσότητα μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος στις γυναίκες

Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά καφέ είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με εκείνες που πίνουν σπάνια.

Καφές: Ποια ποσότητα μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος στις γυναίκες

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μακροχρόνια ισπανική μελέτη υγείας με τα συμμετοχή 83.076 γυναικών. Καμία από αυτές δεν είχε ιστορικό εμφράγματος, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη ή καρκίνου όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι, συγκριτικά με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ μηνιαίως, εκείνες που κατανάλωναν πέντε έως επτά φλιτζάνια την εβδομάδα ήταν 12% λιγότερο πιθανό να πάθουν έμφραγμα.

bigstock Heart health 16855943

Εκείνες που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια ημερησίως είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν, και εκείνες που κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως ήταν 20% λιγότερο πιθανό να υποστούν ένα επεισόδιο εμφράγματος.

Τα αποτελέσματα, που ήταν ευκρινέστερα σε εκείνες που δεν κάπνιζαν απ’ ότι σε εκείνες που κάπνιζαν, παρέμειναν σημαντικά μετά και από τον συνυπολογισμό της ηλικίας, της διατροφής, του σωματικού βάρους, της υψηλής πίεσης του αίματος, της χοληστερόλης, της σωματικής δραστηριότητας, της κατανάλωσης οινοπνεύματος, της εμμηνόπαυσης και της χρήσης ορμονικών φαρμάκων.

Η κατανάλωση άλλων ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και τα μη αλκοολούχα ποτά, δεν σχετίστηκε με το έμφραγμα, σημειώνει η ομάδα.

Η επικεφαλής της έρευνας ανέφερε ότι η μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφέ δεν ακολουθήθηκε από αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες. Αντίθετα, τα στοιχεία συνηγορούν στην υπόθεση ότι τα συστατικά του καφέ, εκτός από την καφεΐνη, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ενός εμφράγματος.

Διαβάστε επίσης:

Καφές & καρκίνος ενδομητρίου: Ποιες γυναίκες απολαμβάνουν τα περισσότερα οφέλη

Καφές: Πώς επηρεάζει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Πόσο καφέ πρέπει να πίνουν οι διαβητικοί