ΥΓΕΙΑ

Δέκα διατροφικές συμβουλές για υγιές γαστρεντερικό

Το γαστρεντερικό μας σύστημα αποικείται από έναν τεράστιο πληθυσμό καλών μικροοργανισμών (βακτήρια), τα οποία συνιστούν την εντερική μικροχλωρίδα μας. Η εντερική μικροχλωρίδα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την υγεία μας.

Δέκα διατροφικές συμβουλές για υγιές γαστρεντερικό

Η εντερική μικροχλωρίδα μπορεί να διαταραχθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ηλικία, η χρήση φαρμάκων, το στρες και η διατροφή. Οποιαδήποτε μεταβολή στη σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ή παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια (π.χ. λόγω χρήσης αντιβιοτικών), οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, οι συστηματικές χρόνιες λοιμώξεις από μύκητες ή μπορεί ακόμη να οδηγήσει στην εκδήλωση ατοπικού εκζέματος στα παιδιά.

Παρόλο που για τους περισσότερους είναι άγνωστο, η δράση του γαστρεντερικού δεν αφορά μόνο την πέψη και απορρόφηση των τροφών. Περιλαμβάνει επιπλέον, την άμυνα του οργανισμού μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

bigstock Empty Stomach Healthy 59883593

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής δίνει 10 βασικές συμβουλές διατροφής που θα σας βοηθήσουν να θωρακίσετε την υγεία του γαστρεντερικού σας:

1. Φροντίστε να ασκείστε τακτικά και να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού.

2. Μην αφήνετε το στομάχι σας πολλές ώρες άδειο. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.

3. Συνοδεύετε κάθε γεύμα σας με σαλάτα, φροντίζοντας να περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών.

4. Καταναλώνετε δύο με τρεις μερίδες φρούτων την ημέρα. Προτιμήστε τα ώριμα ή αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες) ή αυτά που τρώγονται με τη φλούδα (μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια).

5. Αυξήστε την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών και οσπρίων.

6. Προτιμάτε τα τρόφιμα ολικής άλεσης (ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά).

7. Μυρωδικά όπως ο άνηθος, ο γλυκάνισος και ο μάραθος μπορούν να ανακουφίσουν από δυσπεψίες.

8. Περιορίστε την κατανάλωση «κακών» λιπαρών και αλκοόλ.

9. Σε επίμονη διάρροια, προτιμήστε φρούτα όπως η μπανάνα και το μήλο χωρίς τη φλούδα και πιείτε ροφήματα όπως το τσάι.

10. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, εκτός από τα φρούτα, είναι τα πιτυρούχα δημητριακά, τα αμύγδαλα, τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια και επιπλέον λαχανικά όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι, ο μαϊντανός και το σπανάκι.

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια στο δέρμα που δείχνουν πρόβλημα στο γαστρεντερικό