ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει πάθει σοβαρή διάσειση

Ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσει σε διάσειση, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του παιδιού, όπως προβλήματα συμπεριφοράς ή πονοκεφάλους.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει πάθει σοβαρή διάσειση

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάσειση αντιμετωπίζεται με την ξεκούραση, όμως μερικές φορές χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα εάν το τραυματισμός είναι σοβαρός.

bigstock ill Teddy bear 68464045

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι γονείς πρέπει να καλέσουν ασθενοφόρο ή να μεταφέρουν το παιδί στα Επείγοντα εάν εκδηλώνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

- Η κόρη του ενός ματιού είναι μεγαλύτερη από την άλλη

- Το παιδί εκδηλώνει υπνηλία ή δεν μπορεί να ξυπνήσει

- Πονοκέφαλος που γίνεται πιο ισχυρός και δεν υποχωρεί

- Διαταραχή ομιλίας, γενικευμένη αδυναμία, μούδιασμα ή κακός κινητικός συντονισμός

- Επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμετού ή ναυτίας, σπασμοί ή επιληπτικές κρίσεις

- Ασυνήθιστη συμπεριφορά, σύγχυση, νευρικότητα ή ανησυχία

- Απώλεια των αισθήσεων

Το 90% των περιστατικών διάσεισης είναι παροδικό, με τα συμπτώματα να υποχωρούν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Ωστόσο, μια μικρή μερίδα ασθενών εκδηλώνουν συμπτώματα ακόμη και μήνες μετά τον τραυματισμό.

Εάν δεν παρασχεθεί στο παιδί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ο αντίκτυπος της διάσεισης μπορεί να είναι χρόνιος, ιδιαίτερα εάν το παιδί υποστεί και άλλα χτυπήματα στο κεφάλι στο μέλλον.

To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνει τα παιδιά και οι έφηβοι που επιστρέφουν στο σχολείο μετά από διάσειση να κάνουν διαλείμματα από το μάθημα όποτε το χρειάζονται, να μένουν για λίγες ώρες στο σχολείο, να ζητούν μεγαλύτερες προθεσμίες από τους υπόλοιπους μαθητές για τεστ και εργασίες, να ζητούν βοήθεια με τα μαθήματά τους και να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως στην ανάγνωση, το γράψιμο και τη χρήση υπολογιστή.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλός «μεταμορφώθηκε» σε Γάλλο μετά από χτύπημα στο κεφάλι!

Χτύπημα στο κεφάλι: Πρώτες βοήθειες σε παιδιά και ενήλικες

Αμερικανίδα εκδήλωσε το Σύνδρομο του Σοφού μετά από χτύπημα στο κεφάλι!