ΥΓΕΙΑ

Περπάτημα και περίπατος μετά από αντικατάσταση γόνατος

Άμεση βάδιση μετά απόαντικατάσταση γόνατος, λόγω χρόνιας οστεοαρθρίτιδας, προσφέρει στους ασθενείςμια νέα επεμβατική τεχνική, τα θεαματικά αποτέλεσμα  της οποίας παρουσιάστηκαν από ορθοπεδικούς
Περπάτημα και περίπατος  μετά από αντικατάσταση γόνατος

Άμεση βάδιση μετά απόαντικατάσταση γόνατος, λόγω χρόνιας οστεοαρθρίτιδας, προσφέρει στους ασθενείςμια νέα επεμβατική τεχνική, τα θεαματικά αποτέλεσμα της οποίας παρουσιάστηκαν από ορθοπεδικούς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρθροπλαστικών στο Ορλάντοτων Η.Π.Α (11-14 Δεκεμβρίου)!


Οι ασθενείς μετά την αντικατάσταση γόνατος, βαδίζουναμέσως και οι περισσότεροι απ αυτούς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ήτην επόμενη ημέρα, ακολουθώντας σύντομοπρωτόκολλο αποκατάστασης!


«Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη νέα τεχνικήδίνουν πράγματι εκπληκτικά αποτελέσματα και οι ασθενείς μπορούν να βαδίσουναμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης» αναφέρει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ ΣταύροςΑλευρογιάννης, που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα.


«Η νεα τεχνική, συνεχίζει ο Δρ Αλευρογιάννης ανήκει στηνκατηγορία της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής και έχει σαν αποτέλεσμα, να μη διαταράσσει καθόλου τα συνδεσμικά στοιχεία και τομυϊκό σύστημα της άρθρωσης του γόνατος. Τα ειδικά προθετικά υλικά, τοποθετούνταιμε ακρίβεια, σε άριστη θέση, με ή χωρίς τη χρήση φορητών ηλεκτρονικώνυπολογιστών και παθητικών συστημάτων ρομποτικής χειρουργικής, μέσα από μικρέςτομές, όπως επιβάλλει η επιστήμη στις μέρες μας" .


Η νέα μέθοδος γίνεταισε πιστοποιημένα Κέντρα με εξειδικευμένοπροσωπικό, με μεγάλη χειρουργική εμπειρία, άριστη γνώση των ανατομικώνστοιχείων της περιοχής, καθώς και άριστη τεχνική υποστήριξη από όλη τηχειρουργική ομάδα. Χαίρει ήδη ευρείας αποδοχής από τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και ο μέσοςχρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις δυο ημέρες. Όλοι οι ασθενείς κινητοποιούνταιευχερώς από το βράδυ της εγχείρησης και οι επιπλοκές μας είναι μηδαμινές.


Η μέθοδος απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιαοστεοαρθρίτιδα του γονάτου και η συντηρητική θεραπεία δεν έχει πλέον κανένααποτέλεσμα, αλλά κυρίως σε αυτούς που "φοβούνται" την παλιά κλασικήμέθοδο με τις δυνητικές επιπλοκές της και θέλουν κάτι ελάχιστα επεμβατικό, πουνα συνδυάζει ταχεία ανάρρωση και το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.


Η ελάχιστα επεμβατικήχειρουργική στο γόνατο είναι:

--Aνώδυνη

--Προσφέρει καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα

--Ελαχιστοποιείτην απώλεια αίματος στο χειρουργείο, τον μετεγχειρητικό πόνο και την ανάγκηχρήσης φαρμάκων

--Συμβάλλει στηνταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση

-- Ελαττώνει τιςμετεγχειρητικές επιπλοκές και

--Οδηγεί σε ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινέςδραστηριότητες.


Η χειρουργική τεχνική διαφέρει από την κλασικήαρθροπλαστική, δεν καθηλώνει τον ασθενή στο κρεβάτι, ελαττώνει το κόστοςνοσηλείας του και δεν του δημιουργεί μετεγχειρητικά προβλήματα. Επίσης οιασθενείς αφήνουν τις πατερίτσες και άλλα εξωτερικά βοηθήματα μετά από περίπου25 ημέρες ,δεν έχουν ανάγκη παρατεταμένης φυσιοθεραπείας, οδηγούν το αυτοκίνητότους με ιατρική οδηγία μετά από 20 ημέρες, ενώ ανεβαίνουν σκάλες, συνήθως μετάτο 15ήμερο.

OΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΗΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΕΠΕΒΑΣΗΣ

Ένδειξη για τηναντικατάσταση του γόνατος έχουν κυρίως οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιαοστεοαρθρίτιδα.

Ηοστεοαρθρίτιδα είναι στην πραγματικότητα εκφυλιστική νόσος της μέσης ηλικίας,προσβάλλει κυρίως τα κάτω άκρα με πιο συχνή την άρθρωση του γόνατος σε ποσοστόάνω του 65% και αποτυπώνει την προοδευτική φθορά του χόνδρου, που δε δύναται νααναγεννηθεί από μόνος του και οδηγεί σε βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης.

Μόνο στην Ευρώπηπάνω από 100 εκατομμύρια άτομα υποφέρουναπό αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους. Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίαςσυνεπεία των τελευταίων τεχνολογικών και ιατρικών επιτευγμάτων, η παχυσαρκίακαι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίεςτου προβλήματος.

Στη χώρα μας σύμφωναμε στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το 14% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αρθρώσειςτου, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακήποιότητα ζωής και δυσχέρεια εργασίας.Μάλιστα αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο πάσχων κινδυνεύει με σοβαρή αναπηρία .

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ήδη μια από τις 10 πιο συχνές αιτίεςεργασιακής ανικανότητας στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Πάνω από 80% τωνασθενών με οστεοαρθρίτιδα έχουν καθημερινό πόνο και περιορισμό τηςκινητικότητάς τους, ενώ ποσοστό 25% δεν μπορούν να εκτελέσουν με ευκολίαδραστηριότητες που αφορούν την καθημερινότητά τους.