ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που απειλούν τη μέση μας

Οι πόνοι στην περιοχή της μέσης που σχετίζονται με την εργασία, αποτελούν την κυριότερη αιτία σωματικής ανικανότητας των ανθρώπων παγκοσμίως, όπως προέκυψε από μία νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο βρετανικό ιατρικό
Αυτά είναι τα επαγγέλματα που απειλούν τη μέση μας

Οι πόνοι στην περιοχή της μέσης που σχετίζονται με την εργασία, αποτελούν την κυριότερη αιτία σωματικής ανικανότητας των ανθρώπων παγκοσμίως, όπως προέκυψε από μία νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις «Annals of Rheumatic Diseases».

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα και τα άτομα ηλικίας 35 έως 65 ετών αποτελούν τις κατ’ εξοχήν ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάμιαν Χόι του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, εκτιμούν ότι το πρόβλημα πρόκειται να επιδεινωθεί στο μέλλον, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 117 δημοσιευμένες μελέτες για 47 χώρες, που αφορούσαν την περίοδο 1990 - 2010, καθώς επίσης στατιστικά στοιχεία από επιμέρους χώρες.

Οι πόνοι στη μέση κατατάσσονται ως η κύρια αιτία για τα «χαμένα χρόνια λόγω σωματικής ανικανότητας».

Σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους (9,4%) αναφέρει ότι έχει πόνους στη μέση του, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στη Δυτική Ευρώπη και το χαμηλότερο στη Νότια Αμερική.

Η συχνότητα και η σοβαρότητα του προβλήματος εντείνονται ανάλογα με την ηλικία.

Κατ’ εξοχήν επαγγέλματα που επιβαρύνουν τη μέση, είναι όσα απαιτούν ανύψωση φορτίων, άσκηση μεγάλης δύναμης, δονήσεις και άβολες ή μη εργονομικές θέσεις εργασίας. Παράλληλα, οι απασχολούμενοι στη γεωργία έχουν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν χρόνιους πόνους στη μέση και σωματική ανικανότητα, σε σχέση με άλλους εργαζόμενους.