ΥΓΕΙΑ

Οι σκύλοι ανιχνεύουν καλύτερα τον καρκίνο του προστάτη

Τέσσερις φορές πιο αξιόπιστοι από το τεστ PSA στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αποδεικνύονται οι σκύλοι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Οι σκύλοι ανιχνεύουν καλύτερα τον καρκίνο του προστάτη

Φυσικά, πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, όπως αυτοί που ανήκουν στη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «Medical Detection Dogs», οι οποίοι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν με ακρίβεια τη νόσο στο 90% των περιπτώσεων, σε αντίθεση με το κλασικό τεστ PSA, που πολλές φορές δίνει παραπλανητικά αποτελέσματα, οδηγώντας σε άσκοπη ταλαιπωρία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές οι εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν μέσω της οσμής, τα καρκινικά κύτταρα σε δείγμα ούρων.

Έχουμε αναγνωρίσει εδώ και καιρό την εντυπωσιακή ικανότητα των σκύλων να βοηθούν τους τυφλούς και τους κωφούς. Τώρα συνειδητοποιούμε πόσα ακόμη είναι σε θέση να κάνουν.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο προτού εμφανιστούν ορατά συμπτώματα, ενώ άλλοι έχουν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στους διαβητικούς», εξηγεί η δρ. Claire Guest, υπεύθυνη επιχειρήσεων στην οργάνωση Medical Detection Dogs

Και προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν και άλλους καρκίνους όπως της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών και του στήθους.