ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλεφαρίζουν (ανοιγοκλείνουν τα μάτια) με μεγαλύτερη συχνότητα όταν λένε ένα ψέμα συγκριτικά με τον ρυθμό που το κάνουν, όταν είναι ειλικρινείς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνεται το στρες/άγχος στον οργανισμό τους υπό του φόβου να μην γίνουν αντιληπτοί.

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα

Εκεί κρύβεται και το "κλειδί" για να καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αμηχανία που νιώθει κάποιος που ψεύδεται αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς και τον ρυθμό βλεφαρίσματος.

Και αν για τους χτύπους της καρδιάς χρειάζεστε κάποιο ειδικό όργανο για να τους μετρήσετε, για το βλεφάρισμα δεν έχετε παρά να κοιτάξετε τον άλλο στα μάτια προσεκτικά.

Την στιγμή που κάποιος λέει ψέματα, ο εγκέφαλός του δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην επεξεργασία των "κρίσιμων" πληροφοριών -που "επιβεβαιώνουν" το ψέμα- από ό, τι σε αυτόματες λειτουργίες του σώματος, όπως το βλεφάρισμα. Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να το κάνουν με μεγαλύτερο ρυθμό.

-Ο εγκέφαλός έχει να επεξεργαστεί μια σειρά από "κρίσιμες" πληροφορίες και δράσεις, προκειμένου να μάθει να ψεύδεται αποτελεσματικά:

-Οι ψεύτες πρέπει να μάθουν πώς να είναι πιστευτοί. Κατά συνέπεια, ψεύτες πρέπει να μάθουν τι περιμένει να ακούσει από αυτούς το "θύμα".

-Οι ψεύτες πρέπει να σκεφτούν περισσότερη ώρα για το τι απάντηση θα δώσουν, εφόσον τους ζητηθουν λεπτομέρειες επί του φανταστικού "σεναρίου" που έχουν επινοήσει.

-Οι ψεύτες πρέπει όχι μόνο να σκεφτούν τι έχουν πει και τι θα πουν, αλλά πρέπει επίσης να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο το "θύμα" τους αντιλαμβάνεται το ψέμα που του λένε.

-Οι ψεύτες πρέπει να διατηρήσουν το ίδιο ψέμα σε όλη τη διαδικασία

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα βαρύ "γνωστικό φορτίο" στον εγκέφαλο και αυτό τον κάνει να δίνει λιγότερη (συνειδητή) προσοχή στον ρυθμό βλεφαρίσματος.

Διαβάστε επίσης:

Να για ποιο λόγο πρέπει να λέμε μερικά αθώα ψέματα στα παιδιά μας

Αν τον τελευταίο καιρό ξεχνάτε εύκολα, μπορεί να κινδυνεύετε άμεσα!