ΥΓΕΙΑ

Λίπος στο συκώτι: Πώς θα καταλάβετε ότι κινδυνεύετε

Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι ως ένα βαθμό φυσιολογική. Αν όμως η ποσότητα του λίπους αναλογεί σε περισσότερο από το 5-10% του συνολικού βάρους του ήπατος, τότε μιλάμε πλέον για λιπώδη νόσο του ήπατος.

Λίπος στο συκώτι: Πώς θα καταλάβετε ότι κινδυνεύετε

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πάθηση αυτή οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ (ALD). Ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη μορφή της πάθησης που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) και δεν οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ειδικότερα αν εκδηλωθεί φλεγμονή ή εκτενής βλάβη στο συκώτι.

Στην περίπτωση της NAFLD το συκώτι μπορεί να διογκωθεί και, με την πάροδο του χρόνου, τα ηπατικά κύτταρα να αντικατασταθούν από ουλώδη ιστό. Το φαινόμενο αυτό είναι ευρύτερα γνωστό ως κίρρωση του ήπατος. Καθώς το συκώτι δυσλειτουργεί, μπορεί να εκδηλωθεί ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνος στο συκώτι ή ακόμη και να χάσει πρόωρα τη ζωή του ο ασθενής.

Εκτός από βασικό παράγοντα της κίρρωσης, η NAFLD συμβάλλει επίσης στην καρδιοπάθεια σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να μη συνοδεύεται από συμπτώματα, ειδικότερα στα πρώτα στάδια. Υπάρχουν όμως μερικές γενικότερες ενδείξεις που φανερώνουν το πρόβλημα:

- υπερβολική κόπωση
- ανεξήγητη απώλεια βάρους ή μειωμένη όρεξη
- γενικευμένη αδυναμία
- ναυτία
- σύγχυση, δυσκολία συγκέντρωσης

Μερικά ακόμη συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής:

- πόνος στην κοιλιακή χώρα
- οίδημα
- αποχρωματισμός του δέρματος, συνήθως στο λαιμό και τις μασχάλες

Διαβάστε επίσης:

Οι 4 τροφές που θα καθαρίσουν το συκώτι σας
Οι 8 κίνδυνοι που απειλούν το συκώτι σας!
Ποιες είναι οι τροφές που καταστρέφουν το συκώτι σας