ΥΓΕΙΑ

Ακόμα και ένα ποτό μέχρι τα 14 έτη μπορεί να οδηγήσει στον αλκοολισμό των νέων

Με τη μελέτη του οικογενειακού ιστορικού ενός εφήβου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, ακόμη και του μεγέθους του εγκεφάλου του, οι επιστήμονες μπορεί να "μαντέψουν" με αρκετά μεγάλη ακρίβεια αν ο έφηβος θα παρουσιάσει τάσεις αλκοολισμού στην ηλικία των 16 ετών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Ακόμα και ένα ποτό μέχρι τα 14 έτη μπορεί να οδηγήσει στον αλκοολισμό των νέων

Η περιστασιακά υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα μεταξύ των εφήβων. Περίπου 4.300 Αμερικανοί κάτω των 21 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του αλκοόλ. Οι ανήλικοι πότες στρέφονται συνήθως σε "σκληρά" ποτά, ενώ το ήμισυ των νέων ανθρώπων που πίνουν πολύ αλκοόλ επιλέγουν την βότκα. Μια πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έδειξε ότι το 10% των θανάτων μεταξύ των ανθρώπων από 20 έως 64 ετών προκαλείται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Σκοπός της νέας έρευνας ήταν να προσδιοριστούν πιθανοί δείκτες στην συμπεριφορά ενός παιδιού σχετικά με την τάση του ατόμου προς τον αλκοολισμό ή/και την περιστασιακά υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα στοιχεία 2.400 παιδιών ηλικίας 14 ετών από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Τους έκαναν εγκεφαλικές τομογραφίες, τεστ νοημοσύνης και προσωπικότητας και πήραν και δείγματα αίματος από όλους τους συμμετέχοντες.

Όταν οι τελευταίοι έγιναν 16 χρόνων, οι ερευνητές τους εξέτασαν για 2η φορά με επίκεντρο την κατανάλωση αλκοόλ που έκαναν πλέον τα παιδιά. Διαπίστωσαν ότι η μέθοδος που ανέπτυξαν με προηγούμενη έρευνά τους το 2012, για τον τρόπο που ο εγκέφαλος είναι "προκαθορισμένος" σε κάποιο ποσοστό να προβεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές, ήταν πολύ ακριβής στην πρόβλεψη εκείνων των νέων που από τα 14 έως τα 16 ανέπτυξαν αλκοολική συμπεριφορά.

Οι κύριοι προγνωστικοί δείκτες για την πρόβλεψη αυτή ήταν ήταν η προσωπικότητα, η τάση για αναζήτηση έντονων εμπειριών, η έλλειψη ευσυνειδησίας και το οικογενειακό ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή/και αλκοολισμού.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι ακόμα και ένα μόνο ποτό σε ηλικία 14 ετών, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς, όπως είναι και τα βιώματα που αυξάνουν το στρες των νεαρών ατόμων. Παρατήρησαν επίσης ότι τα άτομα που έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα περιστασιακά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης:

Σκοτώνει 1 στους 10 ενήλικες και το έχουμε όλοι σπίτι μας

Καμπανάκι για παράνομη διακίνηση αλκοόλ το καλοκαίρι

Ποια ποτά και σε τι ποσότητα προστατεύουν την καρδιά

Αλκοόλ πριν το σεξ: Ένα αμφισβητούμενο αφροδισιακό