ΥΓΕΙΑ

Το σύνδρομο Down εμφανίστηκε τουλάχιστον πριν 15 αιώνες

Αρχαιολόγοι από τη Γαλλία ανακάλυψαν πιθανώς τον σκελετό του πρώτου ανθρώπου που έπασχε από σύνδρομο Down, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Paleopathology.

Το σύνδρομο Down εμφανίστηκε τουλάχιστον πριν 15 αιώνες

Ένα παιδί που πέθανε πριν από 1.500 χρόνια περίπου στην περιοχή της Γαλλίας που είναι σήμερα γνωστή ως Chalon-sur-Saône φαίνεται πως έφερε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συνδρόμου, όπως το πλατύ μέτωπο και τα μικρά μάτια.

«Πρόκειται για το αρχαιότερο περιστατικό που έχει καταγραφεί και μάλιστα σε πολύ μικρής ηλικίας άτομο», αναφέρει η σχετική μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα που συμμετείχαν στις αρχαιολογικές έρευνες δηλώνουν πως τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ακριβή και επιβεβαιώνουν πως πρόκειται πράγματι για ένα παιδί που έπασχε από το σύνδρομο.

Ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό υπογραμμίζει ότι το παιδί είχε ταφεί ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα σώματα στο σημείο αυτό, καταδεικνύοντας πως το σύνδρομο δεν έφερε πιθανώς κάποιο χαρακτηριστικό κοινωνικό στίγμα κατά το Μεσαίωνα.