ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα συνδέει την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους με το Αλτσχάιμερ

Τα άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology».

Νέα έρευνα συνδέει την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους με το Αλτσχάιμερ

Ο νευροεπιστήμονας δρ Ρόμπερτ Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο Rush, στο Ιλινόι, και οι συνεργάτες του, εξέτασαν 1.764 ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν έπασχαν από ήπια νοητική διαταραχή κατά την έναρξη της έρευνας.

Μία φορά το χρόνο, για οκτώ χρόνια, τους υπέβαλαν σε τεστ νοητικών λειτουργιών και εξέταζαν την ψυχική τους διάθεση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 922 εθελοντές εκδήλωσαν ήπια νοητική διαταραχή, ενώ σε 315 εξελίχθηκε σε άνοια. Συνολικά 582 εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ταχεία έκπτωση της σκέψης και της μνήμης που παρατηρείται όταν η ήπια νοητική διαταραχή εκπίπτει σε Αλτσχάιμερ, είναι πιο έντονη στους ηλικιωμένους με κατάθλιψη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο η ήπια νοητική διαταραχή όσο και η άνοια συσχετίσθηκαν με υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων, τα χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Ωστόσο, από τις αυτοψίες εγκεφάλου σε όσους έχασαν τη ζωή τους δεν προέκυψε συσχετισμός ανάμεσα στο επίπεδο των εγκεφαλικών βλαβών λόγω άνοιας και το επίπεδο της προθανάτιας κατάθλιψης.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, μαρτυρά ότι η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια, ανεξάρτητο από τις νευροπαθολογικές βλάβες που εκδηλώνονται στον εγκέφαλο.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, αν η κατάθλιψη αντιμετωπιστεί στους ηλικιωμένους, είναι πολύ πιθανό να μπορέσουν να διατηρήσουν υγιείς τις νοητικές λειτουργίες τους.