ΥΓΕΙΑ

Ποιοι πετυχημένοι επαγγελματίες κινδυνεύουν περισσότερο από το μελάνωμα

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Dermatology δείχνει πως μια συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη και πιθανώς θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Ποιοι πετυχημένοι επαγγελματίες κινδυνεύουν περισσότερο από το μελάνωμα

Η αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Ο λόγος για τους πιλότους και τους αεροσυνοδούς. Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Σουζάνα Όρτιζ-Ούρντα, διευθύντρια του Κέντρου για το Μελάνωμα στο Πανεπιστήμιο UCSF της Καλιφορνια, δηλώνει πως τα ευρήματα της μελέτης είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.

Η ερευνήτρια προτείνει οι αεροπορικές εταιρίες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κατασκευάζοντας ειδικά παράθυρα που θα παρέχουν αυξημένη προστασία από τη βλαβερή ακτινοβολία.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για το μελάνωμα αλλά και άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος. Σε υψηλό υψόμετρο, η έκθεση σε αυτού του είδους την ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη, αναφέρει η σχετική μελέτη.

Για κάθε επιπλέον 2.952 πόδια επάνω από τη στάθμη της θάλασσας, αυξάνεται κατά 15% η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Στα 29.527 πόδια που πετούν συνήθως τα αεροπλάνα, η ένταση είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με το έδαφος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω αποτελέσματα έπειτα από αναλυτική επισκόπηση 19 παλαιότερων μελετών. Τα δεδομένα κάλυπταν σχεδόν έξι δεκαετίες και αφορούσαν σε χώρες της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του δέρματος: Οι 4 μορφές του σε φωτογραφίες
Ύποπτες ελιές: Τα 4 σημάδια που πρέπει να προσέξετε
Καρκίνος του δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια σε φωτογραφίες