ΥΓΕΙΑ

Πύον στις αμυγδαλές: Πού μπορεί να οφείλεται εκτός από αμυγδαλίτιδα

Εάν επάνω στις αμυγδαλές σας υπάρχουν μικρές, λευκές κηλίδες, αυτό σημαίνει ότι έχει συσσωρευτεί πύον στο μαλακό αυτό ιστό.

Πύον στις αμυγδαλές: Πού μπορεί να οφείλεται εκτός από αμυγδαλίτιδα

Το πύον στις αμυγδαλές συνοδεύεται συνήθως από πυρετό και πόνο κατά την κατάποση.

Ποιες παθήσεις και λοιμώξεις μπορεί να κρύβονται πίσω από τις πυώδεις αμυγδαλές και τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Αίτια

Πέτρες στις αμυγδαλές (αμυγδαλολιθίαση)

Είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης και στερεοποίησης βακτηρίων, υπολειμμάτων από τροφές, νεκρά κύτταρα και βλέννα. Η αμυγδαλολιθίαση εκδηλώνεται συνήθως με τον πόνο στο αυτί και τη χαλίτωση (κακοσμία στόματος).

Αμυγδαλίτιδα

Χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή των αμυγδαλών και συνοδεύεται από πυρετό και πόνο κατά την κατάποση. Το πύον στις αμυγδαλές υποδεικνύει ότι η φλεγμονή οφείλεται είτε σε βακτήριο είτε σε ιό. Συνήθη συνοδά συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας είναι ο πονοκέφαλος, η ακαμψία του αυχένα και ο πυρετός. Εάν η αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε βακτήριο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη λήψη αντιβίωσης. Εάν η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται συχνά, ίσως χρειαστεί επέμβαση για να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές.

Λοίμωξη από στρεπτόκοκκο

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα γένος βακτηρίων. Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πόνο κατά την κατάποση, πρήξιμο στις αμυγδαλές και πρήξιμο στους λεμφαδένες. Είναι επίσης πιθανό να εκδηλωθεί υψηλός πυρετός. Ο γιατρός θα χορηγήσει αντιβίωση για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Μυκητίαση

Ο μύκητας κάντιντα (Candida albicans) μπορεί να προσβάλει τη στοματική κοιλότητα και να είναι η αιτία που εμφανίζεται το πύον στις αμυγδαλές. Οι λευκές κηλίδες είναι επίσης εμφανείς στη γλώσσα και εσωτερικά στο μάγουλο. Συχνά, η αίσθηση της γεύσης εξασθενεί όταν η στοματική κοιλότητα έχει μολυνθεί από το μύκητα.

Μονοπυρήνωση

Οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr και εκδηλώνεται με έντονο πονοκέφαλο, πυρετό και κόπωση. Επίσης, οι λεμφαδένες του λαιμού πρήζονται και μπορεί να εμφανιστούν εξανθήματα στο σώμα.

ponolaimos 2

Αντιμετώπιση

- Θα πρέπει να ξεκουράζεστε, να πίνετε πολλά υγρά, να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο και να αποφεύγετε τα καυτερά φαγητά και τις όξινες τροφές (π.χ. σάλτσα τομάτας), καθώς ερεθίζουν περαιτέρω το λαιμό και εντείνουν τον πόνο.

- Διατηρήστε τα επίπεδα υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους, καθώς ο ξηρός αέρας ερεθίζει το λαιμό.

- Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του προβλήματος, ο γιατρός μπορεί να προτείνει αντιφλεγμονώδη αγωγή ή αντιβίωση.

Διαβάστε επίσης:

Αμυγδαλές: Τα σημάδια της λοίμωξης και πότε πρέπει να αφαιρούνται
Πέτρες στις αμυγδαλές: Τι είναι, αίτια και συμπτώματα