ΥΓΕΙΑ

Σπυράκια στα γεννητικά όργανα: Πότε πρόκειται για σταφυλόκοκκο (φωτό)

Μια λοίμωξη σταφυλόκοκκου προκαλείται από το ομώνυνυμο βακτήριο, Staphylococcus. Στην πραγματικότητα, περίπου το 25% των ανθρώπων φέρουν το συγκεκριμένο βακτήριο στον οργανισμό τους, συνήθως στη μύτη, το στόμα, τα γεννητικά όργανα, ή στην περιοχή του πρωκτού, αλλά δεν έχουν συμπτώματα λοίμωξης.

Σπυράκια στα γεννητικά όργανα: Πότε πρόκειται για σταφυλόκοκκο (φωτό)

Το πόδι είναι επίσης ένα πολύ επιρρεπές σημείο του σώματος για μόλυνση από σταφυλόκοκκο, επειδή έρχεται σε επαφή με βακτήρια από το πάτωμα. Η λοίμωξη συνήθως ξεκινά με μια μικρή πληγή/σκίσιμο στην επιδερμίδα, η οποία μολύνεται από το βακτήριο.

Οι λοιμώξεις σταφυλόκοκκου κυμαίνονται από ήπιες λοιμώξεις που αντιμετωπίζονται εύκολα με αντιβιοτικά μέχρι πιο σοβαρές λοιμώξεις που οφείλονται σε στελέχη του βακτηρίου που είναι πιο ανθεκτικά σε αντιβιοτικά και φτάνουν στο σημείο να είναι σαρκοφάγα. Η διαφορά μεταξύ όλων αυτών είναι η ισχύς της μόλυνσης, πόσο βαθιά φτάνει, πόσο γρήγορα εξαπλώνεται και κατά πόσον είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί μόνο με αντιβιοτικά.

Συμπτώματα

Η σταφυλοκοκκική κυτταρίτιδα συνήθως ξεκινά σαν ένα μικρό σημείο στο δέρμα, το οποίο είναι πολύ ερεθισμένο, δημιουργεί οίδημα και ερυθρότητα. Μερικές φορές αυτή η διαδικασία αρχίζει με μια ανοικτή πληγή. Άλλες φορές, δεν υπάρχει εμφανής πληγή στο δέρμα.

Τα σημάδια της μόλυνσης από σταφυλόκοκκο είναι όμοια με εκείνα οποιασδήποτε φλεγμονής: ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα και πόνος. Κάθε πληγή του δέρματος ή έλκος που έχει αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μολυνθεί. Εάν η μόλυνση εξαπλώνεται, ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει πυρετό, μερικές φορές με ρίγη και εφίδρωση, καθώς και πρήξιμο στην περιοχή.

Άλλες λοιμώξεις σταφυλόκοκκου του δέρματος εκδηλώνονται με μολυσματικό κηρίο, ένα επώδυνο εξάνθημα που είναι μεταδοτικό και σε μωρά και μικρά παιδιά, προκαλεί εξάνθημα, φλύκταινες, και πυρετό.

Φωτογραφίες

Στις ακόλουθες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε με ποιον τρόπο εκδηλώνεται ο σταφυλόκοκκος στο δέρμα.

201staph-infection-s4-photo-of-staph-infection
202staph-infection-s5-photo-of-staphylococcal-infection-from-smallpox-vaccination
203staph-infection-s10-photo-of-methicillin-resistant-staphylococcus-aureus-infection
204staph-infection-s11-photo-of-staphylococcal-scalded-skin-syndrome

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πόσο βρώμικο είναι το κινητό σας (φωτογραφίες)

Θυλακίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σταφυλόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και πώς θα θεραπευτείτε

Διαβήτης: Τα δερματικά συμπτώματα σε φωτογραφίες