ΥΓΕΙΑ

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια (φωτογραφίες)

Δεν είναι όλες οι μορφές καρκίνου του δέρματος εξίσου επικίνδυνες, αλλά σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις η έγκαιρη διάγνωση εγγυάται καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια (φωτογραφίες)

Οι βασικότερες μορφές καρκίνου του δέρματος είναι τρεις: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου του δέρματος και αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα σε σύγκριση με το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Επειδή εξαπλώνεται με αργό ρυθμό, η διάγνωση γίνεται συνήθως σε ενήλικες.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως ένα λευκό εξάνθημα με εμφανή αγγείωση στα αυτιά, τον λαιμό ή το πρόσωπο. Μπορεί επίσης να είναι επίπεδο και να ξεφλουδίζει, να έχει ίδια απόχρωση με την επιδερμίδα ή να είναι καφετί στο χρώμα.

basal2
basal4
basal3

Τα στατιστικά δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των διαγνώσεων που αφορούν τον καρκίνο του δέρματος δείχνουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Εμφανίζεται κυρίως σε σημεία του σώματος τα οποία εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία (πρόσωπο, λαιμός, αυτιά, παλάμες).

Τόσο το βασικοκυτταρικό όσο και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σπανίως εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι διαγνώσεις για βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κυμαίνονται μεταξύ 2 και 3 εκατομμύρια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

basal5
basal6
basal7

Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια

Συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα από αυτά. Προσοχή: Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα συχνά μοιάζει με άλλες, μη καρκινικές δερματικές αλλοιώσεις, όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε.

1. Κηλίδα που μοιάζει με πληγή

sign1

Η κηλίδα είναι λευκή, κιτρινωπή ή η υφή της θυμίζει αυτή του κεριού. Συνήθως δεν έχει σαφή όρια και το δέρμα στο σημείο αυτό γυαλίζει και είναι τεντωμένο.

2. Ανοιχτή πληγή

sign2

Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί, εκκρίνει υγρό ή σχηματίζει καύκαλο στην επιφάνειά της και παραμένει ανοιχτή για μερικές εβδομάδες, επουλώνεται και μετά αιμορραγεί ξανά. Η επίμονη πληγή που δεν κλείνει αποτελεί συνήθη ένδειξη του πρώιμου ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

3. Κοκκινωπή κηλίδα ή τοπικός ερεθισμός

sign3

Μια κοκκινωπή κηλίδα ή μια περιοχή του δέρματος που ερεθίζεται συχνά (στο πρόσωπο, στο στέρνο, στους ώμους, στα χέρια ή στα πόδια). Μερικές φορές σχηματίζεται καύκαλο επάνω στην κηλίδα, μπορεί να προκαλεί φαγούρα ή πόνο. Άλλοτε πάλι επιμένει χωρίς να προκαλεί δυσφορία και άλλες ενοχλήσεις.

4. Όζος που γυαλίζει

sign4

Εμφανίζεται το δέρμα ένα εξόγκωμα (λευκό, ροζ, κοκκινωπό, καφετί) και το δέρμα στο σημείο αυτό γυαλίζει. Το εξόγκωμα μοιάζει πολλές φορές με ελιά.

5. Ροζ ανάπτυξη

sign5

Επάνω στο δέρμα σχηματίζετια μια ροζ ανάπτυξη, με τα όριά της να είναι ανυψωμένα και στο κέντρο της να σχηματίζεται καύκαλο.

Δείτε κι αυτό:

Καρκίνος δέρματος: Η selfie της νοσοκόμας που έγινε viral

Ελιές & μελάνωμα: Έξι ύποπτες αλλαγές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Σε ποιες ελιές είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μελάνωμα

Οι γιατροί προειδοποιούν για το σπυράκι που... σκοτώνει