ΥΓΕΙΑ

Εξάνθημα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Σπυράκι ή ΣΜΝ;

Η επιδερμίδα των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, γι' αυτό και γίνεται «στόχος» για διάφορες λοιμώξεις και ερεθισμούς, από σπυράκια και ήπιες φλεγμονές έως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο έρπης και τα κονδυλώματα.

Εξάνθημα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Σπυράκι ή ΣΜΝ;

Όταν εμφανίζεται ένα ύποπτο σημάδι ή εξόγκωμα, πώς θα καταλάβετε αν είναι κάτι αθώο και παροδικό ή αν επιβάλλεται άμεσα η επίσκεψη στο γυναικολόγο;

Τρεις είναι οι καθοριστικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στον ειδικό για αναλυτική εξέταση και ακριβή διάγνωση.

1. Πονάει; Αν ναι, πόσο πολύ;

Εάν η ενόχληση είναι ήπια και παρατηρείται περισσότερο ευαισθησία κατά την ψηλάφηση παρά πόνος, είναι πιο πιθανό να πρόκειται για σπυράκι ή για γυρισμένη τρίχα. Να σημειωθεί πως τα κονδυλώματα δεν προκαλούν πόνο, αλλά οι φλύκταινες του έρπη πονούν και τσούζουν, ιδιαίτερα κατά την ενούρηση.

2. Το εξάνθημα είναι λείο;

Ένα εξάνθημα με λεία επιφάνεια που δεν προκαλεί πόνο μπορεί να είναι απλώς κρεατοελιά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά συχνή και καθόλου επικίνδυνη δερματική αλλοίωση που εμφανίζεται κυρίως σε σημεία όπου το δέρμα σχηματίζει πτυχώσεις. Εάν η αλλοίωση έχει ακανόνιστη επιφάνεια (μοιάζει στην όψη με την επιφάνεια του κουνουπιδιού) και είναι τραχιά κατά την ψηλάφηση, είναι πιο πιθανό να πρόκειται για κονδύλωμα.

3. Υπάρχει πληγή ή το εξάνθημα είναι κλειστό;

Τα εξανθήματα που είναι κλειστά και παραμένουν κλειστά έως ότου υποχωρήσουν μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης ή ερεθισμού από την αποτρίχωση. Εάν το εξόγκωμα δεν πονά και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα κοντά στον κόλπο μπορεί να είναι κύστη που σχηματίστηκε λόγω απόφραξης του βαρθολίνειου αδένα (αιδοιοκολπικοί αδένες που βρίσκονται γύρω από το κατώτερο τμήμα του κόλπου). Η κύστη αυτή είναι ακίνδυνη, δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα μπιζέλι και συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Από την άλλη, οι φλύκταινες του έρπη μετά από μερικές ημέρες ανοίγουν και απελευθερώνουν υγρό, πριν σχηματιστεί στην επιφάνειά τους κρούστα και επουλωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, εάν εμφανιστεί στα γεννητικά όργανα ένα εξάνθημα που προκαλεί ενοχλήσεις και δεν υποχωρεί επιβάλλεται άμεσα η επίσκεψη σε ειδικό.

Διαβάστε επίσης:

Μύκητες στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Πώς θα τους αναγνωρίσετε
Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν ανάλογα με το χρώμα τους
Κολπικά αέρια κατά τη διάρκεια του σεξ – Τι είναι και τι να κάνετε