ΥΓΕΙΑ

Πόνος στη μέση: Πλήρης οδηγός για πρόληψη, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η Βρετανική Υπηρεσία Υγείας (NHS) έχει καταρτίσει έναν πλήρη οδηγό για τον πόνο στη μέση που αφορά στους διάφορους τύπους, τα συμπτώματά του αλλά και σε μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης.

Πόνος στη μέση: Πλήρης οδηγός για πρόληψη, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται στην κακή στάση σώματος, στο αδέξιο σκύψιμο ή στην ανύψωση αντικειμένων μεγάλου βάρους. Συνήθως υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος στη μέση είναι χρόνιος ή εκδηλώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τύποι

Ο πόνος στη μέση εκδηλώνεται συχνότερα χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα. Μπορεί βέβαια να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης, από τον αυχένα έως το ισχίο.

Μερικές φορές, ο πόνος στη μέση είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή πάθησης όπως η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ο τραυματισμός του αυχένα δίκην μαστιγίου, η φλεγμονή στον ώμο και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο οξύς πόνος

Εάν ο πόνος στη μέση επιμένει για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να επιταχύνετε τη διαδικασία ανάρρωσης:

- παραμείνετε δραστήριοι, μην απέχετε από τις καθημερινές σας δραστηριότητες

- πάρτε ένα παυσίπονο εάν ο πόνος είναι ισχυρός

- εφαρμόστε πάγο ή θερμότητα

Πώς αντιμετωπίζεται ο χρόνιος πόνος

Εάν ο πόνος επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο από 6 εβδομάδες, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Παραδοσιακές στρατηγικές αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου στη μέση είναι οι εξής:

- λήψη ισχυρών αναλγητικών

- ειδικές ασκήσεις γυμναστικής για ενδυνάμωση του κορμού και βελτίωση της στάσης του σώματος

- φυσικοθεραπεία ή βελονισμός

Η χειρουργική επέμβαση είναι η ύστατη λύση που προτείνει ο ειδικός εάν δεν έχει αποτέλεσμα καμία από τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου.

Πρόληψη

Ο τρόπος που καθόμαστε, στεκόμαστε και σηκώνουμε αντικείμενα επηρεάζει τη σπονδυλική μας στήλη. Θα πρέπει να δυναμώστε τους μύες της πλάτης και της μέσης με γυμναστική. Επίσης, η γιόγκα και το οι ασκήσεις πιλάτες βοηθούν να παραμένει το σώμα ευλύγιστο. Ακόμη, μην καταπονείτε τη μέση με βαριά φορτία.

Πότε να επισκεφθείτε τα Επείγοντα

Συμβουλευθείτε άμεσα γιατρό εάν ο πόνος στη μέση συνοδεύεται από:

- πυρετό

- ανεξήγητη απώλεια βάρους

- οίδημα στην πλάτη ή τη μέση

- πόνο στο στήθος

- ακράτεια ή αδυναμία ενούρησης

- μούδιασμα στα γεννητικά όργανα ή τους γλουτούς

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στον πλήρη οδηγό του NHS.

back pain guide

Διαβάστε επίσης:

Ζέστη ή κρύο; Τι χρειάζεστε για τον πόνο στη μέση, την κράμπα, τον πονοκέφαλο