ΥΓΕΙΑ

Ήλιος και κίνδυνος καταρράκτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι γνωστό πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του δέρματος. Μπορούμε ως ένα βαθμό να προστατευθούμε εάν χρησιμοποιούμε αντηλιακό σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Ήλιος και κίνδυνος καταρράκτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι όμως η επίδραση του ήλιου στα μάτια μας και τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε αλλοιώσεις της όρασης;

Σύμφωνα με τον χειρουργό οφθαλμίατρο Milind Pande, όλο και περισσότεροι μεσήλικες αντιμετωπίζουν προβλήματα στα μάτια τους λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Οι καλοκαιρινές διακοπές στα ηλιόλουστα νησιά φαίνεται πως στοιχίζουν στα μάτια μας, επισημαίνει ο ειδικός.

Συνήθης συνέπεια της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, αναφέρει ο Milind, είναι η εμφάνιση καταρράκτη. Ο καταρράκτης είναι η συνηθέστερη αιτία τύφλωσης και αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση.

Μια άλλη πιθανή συνέπεια της έκθεσης στον ήλιο είναι η φωτοκερατίτιδα, δηλαδή το επίπονο έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα.

Ο Milind επισημαίνει ότι η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι σωρευτική κι έτσι αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων στα μάτια όσο περνούν τα χρόνια. Τα γυαλιά ηλίου είναι το πιο απλό μέτρο προστασίας που μπορούμε να πάρουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης:

Πώς βλέπει κάποιος που έχει καταρράκτη (φωτογραφίες)
Φωτοκερατίτιδα: Πώς εκδηλώνεται το έγκαυμα του κερατοειδούς
Το τροπικό φρούτο που προστατεύει από τον καταρράκτη