ΥΓΕΙΑ

Πόσο αυξάνουν τα φυτοφάρμακα τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη

Μια Ελληνίδα επιστήμων αποκάλυψε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των φυτοφαρμάκων και την ανάπτυξη του Διαβήτη.

Πόσο αυξάνουν τα φυτοφάρμακα τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη

Η εργασία της παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Διαβήτη, στη Στοκχόλμη και προβλημάτισε με την πολυπλοκότητα, που τελικά εμφανίζει η νόσος. Πρόκειται για την Φωτεινή Κάβουρα, η οποία εργάζεται ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μελετώντας πολλές μικρότερες μελέτες η Δρ. Κάβουρα έκανε την ανάλυση των στοιχείων και διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν αυξημένα ποσά φυτοφαρμάκων στα ούρα είχαν 60% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν Διαβήτη. Η ίδια σημειώνει ότι ο Διαβήτης είναι πολυπαραγοντική νόσος, στην ανάπτυξη της οποίας συμμετέχουν γενετικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής, αλλά φαίνεται ότι και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες μπορεί να έχουν μερίδιο της ευθύνης.

Όσον αφορά στα φυτοφάρμακα, αυτά μπορούν να φτάνουν στον άνθρωπο είτε με τις τροφές, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, είτε με απευθείας έκθεση σε αυτά για όσους εργάζονται στη γεωργία.

Τα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται στο λίπος του ανθρώπου και μπορούν να ενεργούν τοξικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούν να συμμετέχουν στην αύξηση του λίπους στο ήπαρ, στους μύες και στους άλλους ιστούς, κάτι που προκαλεί αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Με αυτό τον μηχανισμό πιστεύεται ότι μπορεί να αυξάνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης του Διαβήτη.

Είναι γεγονός ότι τα φυτοφάρμακα έχουν κατηγορηθεί και για άλλες καταστάσεις όπως κακοήθειες και γι' αυτό θεσπίσθηκαν όρια στην χρήση τους. Τα όρια όμως αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά να προστατεύσουν τον άνθρωπο και από την συμμετοχή των φυτοφαρμάκων στην ανάπτυξη του Διαβήτη.

Η εργασία αυτή ανοίγει νέο πεδίο έρευνας. Η αυξανόμενη τάση του Διαβήτη σε όλο και μικρότερες ηλικίες, αλλά και σε άτομα χωρίς ιδιαίτερου βαθμού παχυσαρκία, βάζει σε σκέψεις για το πόσο το περιβάλλον, μπορεί να ευθύνεται.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος, www.smarthealth.gr, www.rigopoulosdimitrios.gr

Διαβάστε επίσης:

Αρθρίτιδες: Τι μπορείς να κάνεις για να τις προλάβεις

Το λαχανικό που πρέπει να... πίνουν όλοι οι καρδιοπαθείς