ΥΓΕΙΑ

Ανεξήγητη ρινορραγία: Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες

Ένας τραυματισμός ή ένα επίμονο κρυολόγημα που συνοδεύεται από καταρροή και αλλεπάλληλο φτάρνισμα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αιμορραγία από τη μύτη.

Ανεξήγητη ρινορραγία: Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες

Εάν όμως η ρινορραγία δεν προκαλείται από κάποια προφανή αιτία, πρέπει να ερευνηθούν βαθύτερα και να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που την προκαλούν.

Μια αιφνίδια και φαινομενικά ανεξήγητη αιμορραγία προκαλεί σαφώς ανησυχία, όμως σπάνια αποδεικνύεται ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Δείτε ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες της ρινορραγίας.

bigstock Closeup Of Woman With Noseblee 105907304

1. Υποκείμενα προβλήματα υγείας

Οι παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και άλλα ζητήματα υγείας ενδέχεται να οδηγήσουν σε μειωμένο ρυθμό πήξης του αίματος και κατ’ επέκταση σε συχνές ρινορραγίες.

Καρδιολογικές παθήσεις όπως η υπέρταση και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να αποτελούν την αιτία της ρινορραγίας. Το ίδιο ισχύει και για τις αιφνίδιες κρίσεις υπότασης, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται και από ισχυρό πονοκέφαλο, δύσπνοια και κρίση άγχους.

2. Ξηρός αέρας

Ο ξηρός αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού, για παράδειγμα λόγω της εσωτερικής θέρμανσης, ερεθίζουν το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να διαρρηγνύονται και να αιμορραγούν.

Η χρήση υγραντήρα μπορεί στην περίπτωση αυτή να αποδειχθεί βοηθητική, το ίδιο και τα ειδικά ρινικά σπρέι προς ενυδάτωση της ρινικής κοιλότητας.

3. Αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή

Η αποτελεσματική πήξη του αίματος είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν κάθε είδους αιμορραγίες οπότε μια αγωγή που επεμβαίνει στη διαδικασία της πήξης ενδέχεται να επηρεάσει τη συχνότητα της ρινορραγίας.

Ενδεικτικά, άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ένα είδος αρρυθμίας, πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης. Για τα άτομα που έχουν πάθει έμφραγμα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μία ασπιρίνη (αραιώνει το αίμα) την ημέρα για να αποφευχθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον.

Εάν παίρνετε αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας δώσει κατευθυντήριες για την αποφυγή ή την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ρινορραγίας.

Πότε η ρινορραγία επιβάλλει την επίσκεψη στο γιατρό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρινορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και γρήγορα στο σπίτι. Εάν όμως η ρινορραγία οφείλεται στη φαρμακευτική αγωγή ή εκδηλώνεται συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα, συνιστάται η επίσκεψη στο γιατρό προς επαναξιολόγηση του θεραπευτικού πλάνου ή αναζήτηση της βαθύτερης αιτίας της. Επίσης, η επείγουσα ιατρική παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν η ρινορραγία διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά και δεν σταματά με τις παραδοσιακές τεχνικές αντιμετώπισης.

Πηγή: everydayhealth.com

Δείτε κι αυτό:

Ρινορραγία: Τι την προκαλεί και πώς θα τη σταματήσετε (βίντεο)
Βλέννα με αίμα από τη μύτη: Δείτε τι μπορεί να σημαίνει
Μη σκύβετε το κεφάλι προς τα πίσω όταν ανοίγει η μύτη – Δείτε γιατί