ΥΓΕΙΑ

Ένα πρωτότυπο τρικ για να σταματήσει ο λόξιγκας!

Όταν μας πιάνει λόξιγκας συνηθίζουμε να πίνουμε ένα ποτήρι παγωμένο νερό, να κρατάμε για μερικά δευτερόλεπτα την αναπνοή μας ή βάζουμε κάποιον να μας τρομάξει! Άλλοι πάλι επιλέγουν να φάνε μια κουταλιά ζάχαρη ή να τραβήξουν τη γλώσσα τους!

Ένα πρωτότυπο τρικ για να σταματήσει ο λόξιγκας!

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δημοφιλείς στρατηγικές που εφαρμόζουμε προκειμένου να σταματήσει ο λόξιγκας.

Ο λόξιγκας είναι μια πολύ συνηθισμένη και συνήθως ακίνδυνη ενόχληση. Ακόμη και σήμερα όμως οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τι τον προκαλεί ή ποιο σκοπό εξυπηρετεί, αλλά ούτε και ποιες «θεραπείες» παρέχουν σίγουρη ανακούφιση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο λόξιγκας εμφανίζεται όταν το διάφραγμα, ο μυς που βρίσκεται ανάμεσα στο στομάχι και τους πνεύμονες, συσπάται ανεξέλεγκτα.

Όπως εξηγεί ο Δρ Άντον Εμάνουελ της Βρετανικής Εταιρίας Γαστρεντερολογίας, ο λόξιγκας οφείλεται σε ερεθισμό του διαφράγματος. Μπορεί να προκληθεί από ερέθισμα στο θώρακα ή το στομάχι ή έμμεσα από το νευρικό σύστημα.

Τροφές και ποτά –όπως τροφές με πολλά λιπαρά, αναψυκτικά και αλκοόλ– είναι οι συχνότεροι ερεθιστικοί παράγοντες που προκαλούν τους σπασμούς του διαφράγματος. Σε ορισμένα άτομα, ο λόξιγκας προκαλείται λόγω του έντονου στρες.

Ένα παράδοξο τρικ που προτείνει ο Δρ Εμάνουελ για να σταματήσετε το λόξιγκα είναι να τρίψετε τους λοβούς των αφτιών σας!

30CA94FB00000578 3427501 image a 39 1454375721566

Το λεγόμενο πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται με τους λοβούς των αφτιών και το τρίψιμο ενεργοποιεί το νεύρο ώστε να απαλλάξει από την πίεση που ασκείται στο διάφραγμα.

«Εάν υπάρχει κάτι που θα δοκιμάσω, τότε είναι αυτό το κόλπο», δηλώνει ο Δρ Εμάνουελ.

Δείτε κι αυτό:

Επίμονος λόξιγκας: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να φανερώνει
Αντιμετώπιση λόξιγκα: Ποια συνηθισμένα κόλπα δεν πιάνουν (βίντεο)