ΥΓΕΙΑ

Φαινόμενο Τσάρλι Σιν: Ο ηθοποιός συνέβαλε καθοριστικά στην πρόληψη του HIV

Τον περασμένο Νοέμβρη, ο δημοφιλής ηθοποιός Τσάρλι Σιν δήλωσε δημόσια, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, ότι είναι φορέας του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.

Φαινόμενο Τσάρλι Σιν: Ο ηθοποιός συνέβαλε καθοριστικά στην πρόληψη του HIV

Αυτή η «εξομολόγηση» του ηθοποιού επηρέασε σημαντικά τη θετική γνώμη και μάλιστα συνέβαλε θετικά στις συντονισμένες προσπάθειες ευαισθητοποίησης και πληρέστερης ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τον HIV.

Ρεκόρ διαδικτυακών αναζητήσεων για τον ιό ακολούθησε τη γνωστοποίηση της διάγνωσης.

Διάσημα πρόσωπα, όπως ηθοποιοί και αγαπημένοι τραγουδιστές, θεωρείται κατ’ εξοχήν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της δημόσιας υγείας. Για το λόγο αυτό, ομάδα ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο αποφάσισε να μελετήσει το «φαινόμενο Τσάρλι Σιν», δηλαδή πώς η ανακοίνωση του ηθοποιού επηρέασε τη συμπεριφορά των τηλεθεατών και των χρηστών του διαδικτύου.

bigstock LOS ANGELES JUL Charlie 34757966

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι η ειδησεογραφική κάλυψη από τα Μέσα αλλά και οι αναζητήσεις μέσω Google για θέματα που αφορούν τον HIV και την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό σημείωσαν ρεκόρ κατά το διάστημα που ακολούθησε τη δήλωση του ηθοποιού.

Όπως δηλώνει ο καθηγητής Τζον Έιρς, επικεφαλής της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (προφυλακτικά), «Η δήλωση του Τσάρλι Σιν αποτέλεσε πιθανώς συνταρακτικό γεγονός για την πρόληψη του HIV στις ΗΠΑ», αλλά και πέρα από τα στενά όρια των ΗΠΑ, αφού ο ηθοποιός είναι πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές μελέτησαν δημόσια αρχεία για τις τάσεις που επικράτησαν στα Μέσα χρησιμοποιώντας τα εργαλεία Bloomberg Terminal και Google Trends από το 2004.

Εστιάζοντας στις ώρες που ακολούθησαν τη δήλωση, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κάλυψη από τα ειδησεογραφικά Μέσα αλλά και τις αναζητήσεις μέσω Google για τον HIV, κατατάσσοντας τις ειδήσεις σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

- HIV (κάθε αναφορά)

- προφυλακτικά (αναφορές στη λέξη «προφυλακτικό» ή «προφυλακτικά»)

- συμπτωματολογία HIV («σύμπτωμα», «συμπτώματα», «ενδείξεις/σημάδια» και HIV)

Την ημέρα της ανακοίνωσης, παρατηρήθηκε 265% αύξηση στις αναφορές στον ιό μέσω του Bloomberg Terminal (97% εκ των οποίων περιλάμβαναν επίσης αναφορά στον ηθοποιό) και 6.500 άρθρα στο Google News. Τα στοιχεία αυτά τοποθετούν το «φαινόμενο Τσάρλι Σιν» στο κορυφαίο 1% των μιντιακών συμβάντων που σχετίζονται με τον HIV.

Επίσης, η δήλωση του Τσάρλι Σιν πυροδότησε το μεγαλύτερο όγκο αναζητήσεων σχετικά με τον ιό μέσω Google που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ σε μία ημέρα.

Οι αναζητήσεις σχετικά με τα συμπτώματα του HIV και τις εξετάσεις για τον ιό αυξήθηκαν κατά 540% και 214% αντίστοιχα την ημέρα της ανακοίνωσης και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα για τρεις ημέρες.

Ο Έιρς σημειώνει: «Κανείς δεν είναι αναγκασμένος να δημοσιοποιήσει την κατάστασή του σχετικά με τον HIV και κάθε διάγνωση είναι δύσκολη, ωστόσο η ανακοίνωση του Σιν μπορεί να βοηθήσει τη δημόσια υγεία μέσω της ενημέρωσης για τον ιό και την πρόληψη του HIV.»

Διαβάστε επίσης:

Πώς δρα ο ιός HIV στον οργανισμό (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)

HIV & AIDS: Ποια είναι η διαφορά που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

«Έχω HIV – Άγγιξέ με» - Ένα κοινωνικό πείραμα που συγκλονίζει (βίντεο)