ΥΓΕΙΑ

Χοληδόχος κύστη: Πού βρίσκεται, πού χρησιμεύει

Φροντίζουμε την υγεία της καρδιάς μας, τα νεφρά και το συκώτι μας, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που δίνουν σημασία στη χοληδόχο κύστη τους.

Χοληδόχος κύστη: Πού βρίσκεται, πού χρησιμεύει

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα από τα πιο «παραμελημένα» όργανα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν καν πού βρίσκεται!

Παρακάτω θα δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το μικρό αλλά σημαντικότατο όργανο.

Ανατομία

Η χοληδόχος κύστη αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος. Έχει σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι και λίγο πιο πάνω από το πάγκρεας, ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα.

gallbladder

Λειτουργία

Στη χοληδόχο κύστη αποθηκεύεται το υγρό που γνωρίζουμε ως χολή. Η χολή παράγεται από το συκώτι και ρόλος της είναι να διασπά τα λιπαρά από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Όταν ξεκινά η διαδικασία πέψης των τροφών, η χοληδόχος κύστη ενεργοποιείται και αρχίζει να απελευθερώνει χολή στο λεπτό έντερο. Σε περίπτωση κατανάλωσης ενός γεύματος με πολλά λιπαρά, η χοληδόχος κύστη εξασφαλίζει επαρκή ροή χολής ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές, όπως η διάρροια.

Παθήσεις

Η συνηθέστερη πάθηση που πλήττει τη χοληδόχο κύστη είναι ο σχηματισμός λίθων (πέτρες στη χολή ή χολολιθίαση).

Οι πέτρες στη χολή δημιουργούνται όταν αυξάνονται υπερβολικά τα επίπεδα των ουσιών που αποτελούν τη χολή (π.χ. χοληστερόλη, ηλεκτρολύτες, νερό).

Οι πέτρες στη χολή δεν προκαλούν πάντα πόνο και άλλα προβλήματα, καθώς συχνά το μέγεθός τους είναι πολύ μικρό για να προκαλέσει απόφραξη. Πολλές φορές εντοπίζονται τυχαία κατά τη διενέργεια εξετάσεων για άλλη πάθηση.

bigstock medical structure of the liver 113369684

Ανησυχητικά συμπτώματα

Ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, συγκεκριμένα ο δυνατός και ξαφνικός πόνος ψηλά και δεξιά στην κοιλιά, είναι συνήθως η κύρια ένδειξη για ένα πρόβλημα στη χολή. Άλλες συχνές ενδείξεις απόφραξης της χοληδόχου κύστης είναι η δυσπεψία μετά από γεύμα με πολλά λιπαρά ή πολλές πρωτεΐνες ή ο πόνος κάτω από το δεξιό ώμο ή τη δεξιά ωμοπλάτη.

Εάν υπάρχει σοβαρή απόφραξη κοντά στη χοληδόχο κύστη, τότε τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης ναυτία, τάση προς έμετο, πυρετό, ίκτερο (κιτρίνισμα δέρματος και ματιών) και σκούρο χρώμα στα ούρα.

Μέτρα προστασίας

Συνήθειες που συμβάλλουν γενικότερα στη διατήρηση της καλής υγείας προστατεύουν και τη χοληδόχο κύστη. Η σωστή διατροφή και η συστηματική γυμναστική αποτελούν την «πρώτη γραμμή άμυνας» απέναντι σε οποιαδήποτε πάθηση.

Όσον αφορά τη χοληδόχο κύστη συγκεκριμένα, συνιστάται η αποφυγή των βλαβερών λιπαρών (π.χ. λιπαρά τρανς), η συστηματική κατανάλωση καφέ και η λήψη πρωτεϊνών από φυτικές πηγές.

bigstock Pancreas Gallbladder and Duod 67905793

Αφαίρεση χολής

Αν και μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χοληδόχο κύστη (σε περίπτωση αφαίρεσης, η χολή που παράγεται στο συκώτι διοχετεύεται απευθείας στο λεπτό έντερο), καλό είναι να φροντίζουμε για την ομαλή λειτουργία της.

Η αφαίρεση χολής είναι μια συνηθισμένη μέθοδος αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων στη χολή.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Πού βρίσκεται το συκώτι, ο θυρεοειδής, το πάγκρεας... (φωτογραφίες)

Καρκίνος χοληδόχου πόρου: Τα βασικότερα συμπτώματα

Πρόβλημα στη χολή: Τα 4 συμπτώματα που εμφανίζονται άμεσα