ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα είναι ένα χρησιμότατο ιατρικό εργαλείο προσωπικής υγιεινής.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Εάν χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσά σας κατά τη συνήθη σύσταση των ειδικών, δηλαδή τουλάχιστον πρωί και βράδυ, οι τρίχες της φθείρονται αρκετά γρήγορα κι έτσι δεν αφαιρούν εξίσου αποτελεσματικά την πλάκα από τα δόντια.

bigstock Colorful Toothbrushes Are Very 119136932

Μια φθαρμένη οδοντόβουρτσα επιτρέπει στις τροφές να παραμένουν ανάμεσα στα δόντια, προωθώντας τη φθορά δοντιών και ούλων αλλά και τη συσσώρευση βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) συνιστά αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Μελέτη από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έδειξε ότι μια οδοντόβουρτσα κουβαλά τουλάχιστον 10 εκατομμύρια βακτήρια, μεταξύ των οποίων το E. coli και ο σταφυλόκοκκος. Στο ανθρώπινο στόμα υπάρχουν κατά μέσο όρο 100-200 είδη βακτηρίων, τα περισσότερα από τα οποία καταλήγουν στην οδοντόβουρτσα μετά από κάθε βούρτσισμα, ενώ μια καινούργια οδοντόβουρτσα μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια, ιούς και μύκητες (είτε από το στόμα είτε από το περιβάλλον του μπάνιου) μετά από μόλις 30 δευτερόλεπτα χρήσης.

Πηγή: Medical Daily

Δείτε κι αυτό:

Σωστό βούρτσισμα δοντιών σε 6 βήματα (γράφημα)

Πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα μετά από γρίπη ή κρυολόγημα;

Πρώτα οδοντικό νήμα και μετά βούρτσισμα ή αντίστροφα; Τι λένε οι επιστήμονες