ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και διακοπές: Τι να προσέχετε;

Τα μπάνια έχουν ξεκινήσει και πολλές μέλλουσες μητέρες θα πάνε διακοπές στη θάλασσα ή στο βουνό. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι το καλοκαίρι εμφανίζονται πολύ συχνότερα μερικές μολύνσεις.

Εγκυμοσύνη και διακοπές: Τι να προσέχετε;

«Λόγω της αφυδάτωσης, εμφανίζονται πολύ συχνά ουρολοιμώξεις, αλλά και λόγω των σεξουαλικών επαφών. Η λήψη δύο – τριών λίτρων υγρών (νερό, χυμοί, τσάι) μπορεί να τις προλάβει» επισημαίνει ο Γεώργιος Φαρμακίδης, καθηγητής μαιευτικής, γυναικολογίας και εμβρυομητρικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης.

Όταν μια έγκυος πηγαίνει στη θάλασσα ή στην πισίνα, πρέπει να προσέχει τα ακόλουθα:

- Μόλις βγει από το νερό, να αλλάζει το μαγιό της, ώστε να αποφεύγονται οι μυκητιάσεις, διότι λόγω της υγρασίας δημιουργείται υπόστρωμα για την ανάπτυξη μυκήτων.
- Επίσης και η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, ειδικά αυτή την εποχή. Γυναίκες, που είναι επιρρεπείς στις μυκητιάσεις (όπως, για παράδειγμα, όσες έχουν διαβήτη), να καταναλώνουν αρκετό γιαούρτι και να χρησιμοποιούν διάφορα κολπικά υπόθετα με λακτοβάκιλους, που βοηθούν στην αποφυγή των μυκητιάσεων.

1b42081f2cd26625f7240c02987e35fa L

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αφυδάτωση της επιδερμίδας και χρειάζεται υψηλού δείκτη αντηλιακό, για την προστασία από το μελάνωμα. Η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι ενδεδειγμένη. «Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό» τονίζει ο κ. Φαρμακίδης.

- Σημαντικός είναι ο ρόλος της σωστής διατροφής με πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα οποία πρέπει να πλένονται σχολαστικά πριν από την κατανάλωσή τους.
- Οι έγκυοι, μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα ή στην πισίνα, αλλά πρέπει τα νερά τους να είναι καθαρά, απαλλαγμένα από τα μικρόβια του έρπητα και από τα χλαμύδια.
- Απαγορεύονται τα μακροβούτια, διότι προκαλούν ταχυκαρδία. «Όταν η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται ότι τα πόδια της ζεσταίνονται, τότε το αίμα από την μήτρα πηγαίνει στα άκρα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ειδικά πρόωρο τοκετό» λέει ο διακεκριμένος καθηγητής.
- Όταν η έγκυος νιώθει πονάκια σαν της περιόδου, να αναπαύεται, να πίνει πολλά υγρά και να ενημερώνει τον γιατρό της.
- Όταν βγαίνει από την θάλασσα, να κάθεται κάτω από ομπρέλα και να χρησιμοποιεί ειδικά, φυτικά αντηλιακά κατά προτίμηση.
- Πριν ξεκινήσει τα μπάνια, να μιλήσει με τον γιατρό της για το αν επιτρέπεται να κολυμπήσει – υπάρχουν περιπτώσεις που ο γιατρός το απαγορεύει.
- Στα ταξίδια με το αυτοκίνητο, να σταματά κάθε ώρα και να περπατά λίγο, ώστε να αποφύγει την θρόμβωση των κάτω άκρων. Εννοείται να φορά ζώνη ασφαλείας.

Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται μέχρι τις 36 εβδομάδες, αλλά καλό είναι να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους εάν το ταξίδι είναι πάνω από δύο ώρες ή υπερατλαντικό.

- Το τσίμπημα από μέλισσα ή άλλο έντομο κατά την εγκυμοσύνη, προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση από ό,τι στην μη έγκυο γυναίκα. Έτσι, λοιπόν, οι γυναίκες που είναι αλλεργικές, πρέπει να είναι κοντά σε κέντρα υγείας ή να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.
- Προτιμότερο οι έγκυοι να πηγαίνουν διακοπές σε μέρη όπου υπάρχει νοσοκομείο, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη:

Η ανεξήγητη γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε ιό

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές αν δεν λάβετε θεραπεία

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για εγκύους το καλοκαίρι