ΥΓΕΙΑ

Πατάτες: Πότε προκαλούν δηλητηρίαση στον οργανισμό

Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής και ευρωπαϊκής διατροφής και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.

Πατάτες: Πότε προκαλούν δηλητηρίαση στον οργανισμό

Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όταν καταναλώνονται βραστές ή ψητές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C.

Υπάρχει ωστόσο μία συνθήκη που μπορεί να μετατρέψει τις πατάτες από αγαπημένη λιχουδιά σε δηλητήριο για τον οργανισμό.

Όταν οι πατάτες έχουν πρασινίσει και έχουν βάλει φύτρες λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στον οργανισμό.

bigstock Potatoes 85910678

Σύμφωνα με την Caroline Wright, λέκτορα στη γεωπονική σχολή του Πανεπιστήμιου Nottingham Trent, αν φάμε μεγάλη ποσότητα από τις ώριμες αυτές πατάτες μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως για παράδειγμα ναυτία, διάρροια, τάση για εμετό, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο και ζαλάδα.

Όπως εξηγεί, το φως του ήλιου και η ζέστη πυροδοτούν την παραγωγή σολανίνης (solanine), μιας πικρής δηλητηριώδους χημικής ουσίας. Μάλιστα, η φλούδα και οι μίσχοι της πατάτας την περιέχουν σε υψηλά επίπεδα.

Αν και το πράσινο χρώμα στη φλούδα της πατάτας είναι ένδειξη ύπαρξης χλωροφύλλης (η οποία δεν είναι τοξική), ωστόσο η παρουσία της δείχνει και συγκεντρώσεις σολανίνης. Η νευροτοξίνη αυτή που παράγεται στο πράσινο τμήμα της πατάτας, είναι ένα μέρος της άμυνας του φυτού απέναντι στις ασθένειες, τα έντομα και τα παράσιτα.

Μπορείτε, φυσικά, να καθαρίσετε τις πατάτες και να πετάξετε τα μέρη αυτά, αλλά και πάλι θα έχουν μια ελαφριά πικρή γεύση.

Η Wright συμβουλεύει αντί να τις καταναλώσετε, να τις φυτέψετε σε μια γλάστρα και να απολαύσετε τις νέες πατάτες που θα σας δώσουν.

Διαβάστε επίσης:

Η θανατηφόρα τοξίνη που μπορεί να κρύβεται σε μια κονσέρβα τόνο

Ποιες τροφές πρέπει να προσέχετε για να μην πάθετε δηλητηρίαση

18 συμβουλές για το ψυγείο και το μαγείρεμα για να μην πάθετε ποτέ δηλητηρίαση