ΥΓΕΙΑ

Αίμα στο χαρτί της τουαλέτας: Θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Σημαντικό ποσοστό ασθενών βλέπει αίμα στο χαρτί της τουαλέτας μετά την αφόδευση και συχνά το αποδίδει στην παρουσία αιμορροΐδων. Αν και η πιο συχνή αιτία παρουσίας ερυθρού αίματος στο τέλος της κένωσης αποτελεί η αιμορροϊδοπάθεια, εντούτοις το σύμπτωμα αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να μας οδηγήσει στον ιατρό καθώς πολύ σοβαρές παθήσεις μπορούν να παρουσιαστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Αίμα στο χαρτί της τουαλέτας: Θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Ο καρκίνος του ορθού (που αποτελεί το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου), η ελκώδης ορθίτιδα (χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου), αλλά και η ραγάδα του ορθού (συνήθως συνυπάρχει άλγος κατά την αφόδευση), αποτελούν άλλα αίτια αποβολής ερυθρού αίματος από τον πρωκτό.

Ο γαστρεντερολόγος με την επισκόπηση, τη δακτυλική εξέταση και την ορθοσιγμοειδοσκόπηση θα μπορέσει με ακρίβεια να καθορίσει την αιτία της αιμορραγίας.

Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς προσέρχονται με προχωρημένο καρκίνο είτε γιατί θεωρούν αθώο σύμπτωμα την παρουσία λίγου αίματος στο χαρτί της τουαλέτας και αργούν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, είτε γιατί ντρέπονται να απευθυνθούν στον ιατρό καθώς το θέμα αφορά μία ευαίσθητη περιοχή του σώματος.

Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι η έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές και να απευθυνόμαστε άμεσα στον ιατρό.

Επιμέλεια: Ευτυχία Τσιρώνη, Γαστρεντερολόγος - από την ηλεκτρονική σελίδα του ΕΛΙΓΑΣΤ

Διαβάστε ακόμη:

Ξεχάστε τις αιμορροΐδες μέσα σε μία ημέρα

Ραγάδες πρωκτού: Μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αφόδευσης; Οι επιστήμονες απαντούν

Αιμορροΐδες: Το καλοκαίρι η καλύτερη περίοδος για τη θεραπεία τους