ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης κύησης: Ποιοι οι κίνδυνοι για το μωρό

Όταν η μέλλουσα μητέρα εκδηλώνει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από αυτή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διαπιστωθούν αρνητικά ευρήματα σχετικά με την υγεία του παιδιού κατά τον τοκετό.

Διαβήτης κύησης: Ποιοι οι κίνδυνοι για το μωρό

Ερευνητές από την Ιταλία ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 135.000 τοκετούς, από τους οποίους οι 1.360 αφορούσαν γυναίκες που για πρώτη φορά είχαν αναπτύξει διαβήτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καθώς και 234 που είχαν διαβήτη εκ των προτέρων.

bigstock Thoughtful pregnant woman look 102829430

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ερευνητές στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο (12-16 Σεπτεμβρίου), οι γυναίκες με διαβήτη (προ κύησης) είχαν 36 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με πολύ χαμηλό σάκχαρο, ενώ οι γυναίκες με διαβήτη κύησης (δηλαδή διαβήτη που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) είχαν δεκαπλάσιο κίνδυνο.

Επίσης, οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πολύ χαμηλού ή πολύ μεγάλου βάρους μωρό ή παιδί με ίκτερο. Τέλος, οι γυναίκες αυτές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν με καισαρική ή να γεννήσουν παιδί με πολύ χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου.

Βάσει των ευρημάτων αυτών, οι ερευνητές συμπέραναν ότι «τόσο ο διαβήτης κύησης όσο και ο διαβήτης προ κύησης συνδέονται με αρνητικές εκβάσεις για το μωρό ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων κλινικών ευρημάτων που ενδέχεται να επιβαρύνουν την εγκυμοσύνη». Για τον λόγο αυτόν, πρέπει να δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στη φροντίδα της μέλλουσας μητέρας της οποίας το ζάχαρο παραμένει υψηλό κατά την εγκυμοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης κύησης: Ποια εποχή του χρόνου αυξάνεται ο κίνδυνος

Διαβήτης κύησης: Πώς μπορεί να προληφθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Διαβήτης κύησης: Δείτε αν κινδυνεύετε