ΥΓΕΙΑ

Κριθαράκι στο μάτι: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Το κριθαράκι στο μάτι, γνωστό και ως κριθή, είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήριο και χαρακτηρίζεται από το τοπικό οίδημα και το κοκκίνισμα κατά μήκος της γραμμής του βλεφάρου, κοντά στις βλεφαρίδες. Το κριθαράκι μπορεί να εμφανιστεί είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά του βλεφάρου.

Κριθαράκι στο μάτι: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Συνήθως το κριθαράκι δεν είναι παρά μια παροδική ενόχληση, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό. Δείτε σε ποιες περιπτώσεις ισχύει αυτό.

Το κριθαράκι κανονικά υποχωρεί μέσα σε μερικές ημέρες με την εφαρμογή ζεστής κομπρέσας στο μάτι και/ή τη χρήση κάποιας μη συνταγογραφούμενης αλοιφής. Εάν μολυνθεί, θα χρειαστεί πιθανώς αντιβοτική αλοιφή και/ή ένεση στεροειδών για να υποχωρήσει το οίδημα και η φλεγμονή. Εάν δεν έχουν αποτέλεσμα τα παραπάνω συμβατικά μέτρα, το κριθαράκι μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

bigstock Cheerful oculist is checking e 117148172

Η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται εάν το κριθαράκι δεν υποχωρήσει μέσα σε μία εβδομάδα ή εάν επανεμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρά τη θεραπεία και παράλληλα εκδηλώνονται τα παρακάτω συμπτώματα:

- ραγδαία επιδείνωση (ως προς το κοκκίνισμα, το οίδημα κ.λπ.)

- αιμορραγία στο σημείο που έχει εμφανιστεί το κριθαράκι

- αλλοιώσεις στην όραση

- εξάπλωση στο λευκό μέρος του ματιού

- κοκκίνισμα στα μάγουλα ή σε άλλα μέρη του προσώπου

Συμπτώματα όπως η ευαισθησία στο φως, η έκκριση υγρού και η υπερβολική παραγωγή δακρύων είναι συνήθη και δεν θεωρούνται ανησυχητικά.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα αποφύγετε το κριθαράκι στο μάτι

Κριθαράκι στο μάτι: Αντιμετώπιση σε 6 βήματα

Κριθαράκι στο μάτι: Πώς θα το ξεχωρίσετε από το χαλάζιο