ΥΓΕΙΑ

Πρόσληψη βάρους στην εφηβεία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Η πρόσληψη βάρους στην εφηβεία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που σχετίζεται τόσο με γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πρόσληψη βάρους στην εφηβεία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η παχυσαρκία στην εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Νέα σουηδική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους στην εφηβεία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιοπάθειας στο μέλλον.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 37.600 άντρες και η αλλαγή στον ΔΜΣ κατά την εφηβεία υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας στοιχεία από δύο διαφορετικές περιόδους, στην ηλικία των 8 και στην ηλικία των 20 ετών.

bigstock 132740573


Οι άντρες με μεγάλη αύξηση του ΔΜΣ στην εφηβεία διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια, κάτι που δεν φάνηκε να ισχύει για όσους ήταν υπέρβαροι πριν την εφηβεία.

Σύμφωνα με την Jenny Kindblom, από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η μεγάλη αύξηση του ΔΜΣ στην εφηβεία είναι πολύ σημαντική, ενώ ο υψηλός ΔΜΣ στην ηλικία των 8 ετών δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Ο μεγάλος κίνδυνος αφορούσε την ομάδα αγοριών των οποίων ο ΔΜΣ αυξήθηκε περισσότερο από 7 μονάδες στην εφηβεία.

Σε αυτή την ομάδα, ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο αργότερα, αυξανόταν κατά 22% για κάθε επιπλέον μονάδα ΔΜΣ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή για εγκυμοσύνη: Η βιταμίνη που προστατεύει από την παιδική παχυσαρκία