ΥΓΕΙΑ

Πόσο ύψος χάνουμε όσο μεγαλώνουμε;

Το ύψος μας καθορίζεται κατά βάση από γενετικούς παράγοντες, οπότε το ύψος των γονέων είναι η πρώτη ένδειξη για το μέγιστο δυνατό ύψος που μπορεί να φτάσει κανείς. Άλλες παράμετροι, όπως η πρώιμη ή καθυστερημένη έλευση της εφηβείας, υποκείμενες χρόνιες παθήσεις και οι διατροφικές συνήθειες, επίσης επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

Πόσο ύψος χάνουμε όσο μεγαλώνουμε;

Παρατηρείται συνήθως μια απότομη αύξηση στο ύψος για διάστημα δύο ετών, η οποία διαφέρει ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια. Για τα κορίτσια, ξεκινά στην ηλικία των 9-10 ετών και κορυφώνεται στα 11-12, ενώ για τα αγόρια ξεκινά γύρω στα 11 και κορυφώνεται στα 13.

bigstock Concept Dad Measures Growth O 117794375

Το ύψος αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των 40. Από την τέταρτη δεκαετία της ζωής και έπειτα, χάνουμε περίπου 1,25 πόντους ύψους ανά δεκαετία. Αυτό συμβαίνει επειδή η βαρύτητα σε συνδυασμό με τη φθορά που επιφέρει η γήρανση οδηγούν σε συρρίκνωση των δίσκων που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Η απώλεια οστικής πυκνότητας, η οστεοπόρωση, η μυϊκή εκφύλιση και η απώλεια καμπυλότητας στην καμάρα του ποδιού συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση του ύψους.

Να σημειωθεί ότι στους νέους κάτω των 40 ετών η κακή στάση σώματος, με τον αυχένα και τους ώμους να γέρνουν προς τα εμπρός, οδηγεί σε επανεκπαίδευση των μυών και των τενόντων, με αποτέλεσμα η στάση αυτή να γίνεται μόνιμη και να χάνονται φαινομενικά μερικοί πόντοι ύψους.

Πηγή: prevention.com, webmd.com

Διαβάστε επίσης:

Ύψος γυναικών: Τι δείχνει για τη σωματική και ψυχική υγεία τους