ΥΓΕΙΑ

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Ο ρόλος του καλίου

Το κάλιο της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, σύμφωνα με τα νεώτερα επιστημονικά ευρήματα.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Ο ρόλος του καλίου

Μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου στο Τέξας συμπεριέλαβε πάνω από 3.000 εθελοντές στους οποίους μετρήθηκε η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής στα ούρα.

Οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν Αφροαμερικανοί, οι οποίοι γενικά ακολουθούν διατροφή φτωχή σε κάλιο.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα άτομα που λαμβάνουν κάλιο από τη διατροφή έχουν λιγότερο κάλιο στα ούρα, από ό,τι άτομα που έχουν περισσότερο κάλιο στη διατροφή τους. Οι μετρήσεις καλίου στα ούρα των συμμετεχόντων αντιπαρατέθηκαν με την αρτηριακή τους πίεση.

bigstock Banana Smoothie 57651506

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο χαμηλό ήταν το κάλιο στα ούρα (που σήμαινε χαμηλότερη πρόσληψη καλίου από τη διατροφή), τόσο υψηλότερη ήταν η πίεση.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης των γιατρών του πανεπιστημίου του Τέξας επιβεβαιώνουν αυτά προηγούμενης μελέτης για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, που έδειξε συσχετισμό μεταξύ χαμηλού καλίου και υψηλής πίεσης.

Επιπροσθέτως, ανέφεραν ότι σε άλλες εργαστηριακές έρευνες διαπιστώθηκε ότι το γονίδιο WNK1 ευθύνεται για την επίδραση του καλίου στην αρτηριακή πίεση.

Οι ειδικοί παροτρύνουν τους πάσχοντες να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως είναι οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ κ.λπ. ώστε να βοηθούν τον οργανισμό τους να διατηρεί χαμηλά την αρτηριακή πίεση.

Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό και την καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Διαβάστε επίσης:

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης