ΥΓΕΙΑ

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες για το καθάρισμα των αυτιών, τονίζουν οι ειδικοί

Οποιοδήποτε ξένο σώμα εισέρχεται στο αυτί, ακόμη και οι μπατονέτες, οι οποίες θεωρητικά είναι ειδικά σχεδιασμένες για να απομακρύνουν το συσσωρευμένο κερί, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού, ερεθισμού και λοιμώξεων, προειδοποιούν Αμερικανοί ωτορινολαρυγγολόγοι.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες για το καθάρισμα των αυτιών, τονίζουν οι ειδικοί

Στον ιατρικό χώρο η συσσώρευση κεριού στο εσωτερικό του αυτιού είναι γνωστή ως ενσφήνωση κυψελίδας (cerumen impaction). Η Αμερικανική Ακαδημία ΩΡΛ εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, επικαιροποιώντας τις οδηγίες που είχε εκδώσει το 2008.

Η Ακαδημία συμπεριέλαβε στις οδηγίες μια λίστα με τα dos και τα don'ts που προτείνει όσον αφορά την αντιμετώπιση της κυψελίδας στο αυτί:

Don’t: Μην καθαρίζετε υπερβολικά το αυτί, καθώς μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στον ακουστικό πόρο ή λοίμωξη στο αυτί ή να επιδεινωθεί η ενσφήνωση κυψελίδας.

Don’t: Μην τοποθετείτε στο αυτί οποιοδήποτε αντικείμενο μικρότερο σε μέγεθος από τον αγκώνα σας. Οι μπατονέτες, τα τσιμπιδάκια για τα μαλλιά, τα κλειδιά και οι οδοντογλυφίδες είναι αντικείμενα που μπορεί να τραυματίσουν τον ευαίσθητο ακουστικό πόρο, προκαλώντας πληγή, ρήξη τυμπάνου ή μετατόπιση των μικροσκοπικών οστών του αυτιού που εξασφαλίζουν καλή ακοή. Ένας τέτοιος τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, ζαλάδες, εμβοές (βουητό στα αυτιά) ή άλλα προβλήματα.

Don’t: Μην χρησιμοποιείτε κεριά για τον καθαρισμό των αυτιών. Η λεγόμενη θερμο-ακουστική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικού σωλήνα από κερί με στόχο τον καθαρισμό του αυτιού, δεν οδηγεί σε απομάκρυνση της συσσωρευμένης κυψελίδας. Μάλιστα, η μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στον ακουστικό πόρο και στο τύμπανο.

Do: Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν εκδηλώνετε απώλεια ακοής, αίσθημα πίεσης ή πόνο στο αυτί.

Do: Ρωτήστε τον γιατρό σας τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να αντιμετωπίσετε την ενσφήνωση κυψελίδας. Αναφέρετε στον γιατρό σας τυχόν προβλήματα υγείας (γενικά, όχι μόνο σχετικά με τα αυτιά) ώστε να αποκλειστούν στρατηγικές που ίσως δεν είναι ασφαλείς για εσάς.

Do: Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε έκκριση υγρών ή αιμορραγία από το αυτί, αλλαγές στην ακοή, δυσάρεστες μυρωδιές από το αυτί ή οποιαδήποτε άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή.

Η Ακαδημία εξέτασε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να καταρτίσει ένα νέο σύνολο βέλτιστων πρακτικών προς όλους τους γιατρούς, επισημαίνοντας τόσο στους ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό ότι η κυψελίδα στο αυτί δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να απομακρύνεται. «Η κυψελίδα είναι φυσική ουσία που προστατεύει τον ακουστικό πόρο και δεν πρέπει να καθαρίζεται εκτός κι αν προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα ή καθιστά αδύνατη την εξέταση του αυτιού» δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CBS News ο Σεθ Σβαρτς, επικεφαλής της ομάδας που κατάρτισε τις νέες κατευθυντήριες.

Η κυψελίδα λειτουργεί ως προστατευτικός φραγμός ενάντια σε σκόνη και άλλες ακαθαρσίες, αποτρέποντας την είσοδό τους βαθύτερα στο αυτί, και παράλληλα δρα ως ενυδατικό μέσο για τον ακουστικό πόρο. Μέρος της κυψελίδας απομακρύνεται φυσικά από το αυτί, αλλά σε περίπτωση σημαντικής συσσώρευσης ίσως χρειαστεί η παρέμβαση του γιατρού.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο Σβαρτς, μην τοποθετείτε οποιοδήποτε αντικείμενο στο αυτί. «Συμβαίνει πολύ συχνά να τραυματίσει κάποιος το δέρμα στο εσωτερικό του αυτιού και τελικά να πάθει λοίμωξη λόγω αυτού» αναφέρει ο ειδικός.

Δείτε κι αυτό:

Τρεις τρόποι να καθαρίσετε τα αυτιά σας χωρίς μπατονέτες