ΥΓΕΙΑ

Εν αναμονή του μεγάλου κύματος της γρίπης - 35.000 επιπλέον εμβόλια από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εν αναμονή του μεγάλου κύματος της γρίπης βρίσκονται οι λοιμωξιολόγοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η γρίπη θα ξεκινήσει λίγο νωρίτερα εφέτος το επιδημικό της κύμα.

Εν αναμονή του μεγάλου κύματος της γρίπης - 35.000 επιπλέον εμβόλια από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, με τον οποίο μίλησε το onMed, το peak της γρίπης θα είναι δύο εβδομάδες νωρίτερα εφέτος και το στέλεχος που κυριαρχεί είναι το Α Η3Ν2, γνωστό και από παλιότερα στην χώρα μας, το οποίο σε αντίθεση με πέρυσι (ΑΗ1Ν1 που προτιμούσε νέες ηλικίες), χτυπά κυρίως ηλικιωμένους.

Η κατάσταση πάντως προς ώρας είναι βατή στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς συνολικά μέχρι σήμερα σε Μονάδες Εντατικής, έχουν νοσηλευθεί 14 άτομα, ενώ την περασμένη Δευτέρα, οι νοσηλείες ανέρχονταν σε 4. Θα λέγαμε ότι εξαιρείται η Λάρισα, όπου σε κάθε εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, τα περιστατικά ξεπερνούν τα 400 και οι εκεί αρμόδιοι κάνουν λόγο πλέον, για επιδημία.

Μέχρι σήμερα έχει καταλήξει από επιπλοκές της γρίπης, ένας ηλικιωμένος αλλά πολύ πριν τα Χριστούγεννα.

Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη, η καμπάνια του ΠΙΣ όπως όλα δείχνουν, έπιασε τόπο, καθώς μέχρι σήμερα, οι εμβολιαζόμενοι έχουν φθάσει το 1,780 εκατ. πολίτες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός επίσης, σύμφωνα με τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, ότι και οι υγειονομικοί έχουν υιοθετήσει την καλή συνήθεια του εμβολιασμού, με αποτέλεσμα, από 9% που ήταν μέχρι πέρυσι η εμβολιαστική τους κάλυψη, σήμερα να φθάσει πάνω από 20%.

Φυσικά πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν ακόμη απεγνωσμένα για ένα εμβόλιο, κυρίως κάποιες ευπαθείς ομάδες (όπως έγκυες και ηλικιωμένοι) ωστόσο είναι αλήθεια πως τα εμβόλια έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό.

Όπως αναφέρει στο onMed ο κ. Γιάννης Μπασκόζος, έχουν παραγγελθεί επιπλέον 35.000 εμβόλια, εκ των οποίων τα 10.000 αφορούν σε πρόσφυγες. Τα εν λόγω εμβόλια θα διατεθούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Μπασκόζος αναφέρει ότι στην φάση αυτή, καλό θα ήταν να εμβολιαστούν με προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (χρονίως πάσχοντες, άτομα σε ανοσοκαταστολή, έγκυες, ηλικιωμένοι, παιδιά).

Το παράδειγμα της Αμερικής στον εμβολιασμό

Και επιχειρώντας μία σύγκριση με την μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, τις ΗΠΑ, να πούμε ότι σύμφωνα με πηγές από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η εμβολιαστική κάλυψη των Αμερικανών (για το διάστημα 2016 -2017) ανήλθε σε 144 εκατ. άτομα, σε έναν πληθυσμό περί των 300 εκατ. ατόμων. Από τα 144 εκατ., τα 102 εκατ. αφορούσαν ενήλικες και τα 42 εκατ. παιδιά. Στις ΗΠΑ πάντως οι πιο συχνά εμβολιαζόμενοι, είναι άτομα άνω των 65 ετών, ωστόσο η ειδοποιός διαφορά, είναι η εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, η οποία ανέρχεται στο 79% με στόχο μέχρι το 2020, να αγγίξει το 90%.

Οι λοιμωξιολόγοι στην χώρα μας, συστήνουν μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα της γρίπης, να χορηγηθούν αντι ιικά φάρμακα και σε κάθε περίπτωση άμεση επικοινωνία με τον γιατρό του ασθενούς.

Διαβάστε ακόμη:

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πίνακας συμπτωμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ

18.000 εμβόλια στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τους υγειονομικούς - Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ