ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο νεογνικού θανάτου και άλλων επιπλοκών

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο.

Διαβήτης κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο νεογνικού θανάτου και άλλων επιπλοκών

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα γι’ αυτό προληπτικά όλες οι έγκυοι πρέπει να ελέγξουν το σάκχαρο τους μόλις βεβαιωθεί η εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του νεογνικού θανάτου, σύμφωνα με γαλλική μελέτη.

Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 796.346 γεννήσεις που είχαν καταγραφεί στη Γαλλία το 2012. Στο δείγμα περιλαμβάνονταν 57.629 (7,24%) γυναίκες με διαβήτη κύησης.

eguos

Ο κίνδυνος επιπλοκών ήταν δύο με τέσσερις φορές υψηλότερος στα βρέφη των γυναικών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 πριν την κύηση, συγκριτικά με όσες είχαν διαβήτη κύησης.

Οι ερευνητές εστίασαν τη μελέτη στους τοκετούς μετά την 28η εβδομάδα κυοφορίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης.

Ο αυξημένος κίνδυνος διαφόρων επιπλοκών στις γυναίκες με διαβήτη κύησης συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη κύησης ήταν:

- πρόωρου τοκετού 30%

- καισαρικής τομής 40%

- προεκλαμψίας/εκλαμψίας 70%

- μακροσωμίας 80%

- αναπνευστικής δυσφορίας 10%

- γεννητικού τραύματος 30%

- καρδιακών δυσπλασιών 30%.

Οι επιπτώσεις αφορούσαν τόσο γυναίκες που είχαν πάρει ινσουλίνη όσο και αυτές που έκαναν διατροφή για τον έλεγχο του διαβήτη κύησης, ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως αφορούσε την ομάδα της ινσουλίνης, καθώς η χρήση της σημαίνει ότι ο διαβήτης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα γενικότερα μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

Όταν οι επιστήμονες περιόρισαν την έρευνα σε φυσιολογικούς τοκετούς μετά την 37η εβδομάδα κυοφορίας, διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο νεογνικού θανάτου στις γυναίκες με διαβήτη κύησης. Μετά την εξαίρεση γυναικών που υπήρχε η υποψία ότι είχαν αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 2 πριν κυοφορήσουν, ο κίνδυνος παρέμενε σημαντικά αυξημένος, στο 30%, μόνο στις γυναίκες που έλεγχαν τον διαβήτη κύησης με διατροφή.

Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, οι γυναίκες που κάνουν διατροφή για τον διαβήτη κύησης τείνουν να γεννούν αργότερα και το έμβρυο να έχει εκτεθεί για περισσότερο χρόνο σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης.

«Η μελέτη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο διαβήτης κύησης είναι μια πάθηση που σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη και μάλιστα για όσες γυναίκες χρειάζεται να πάρουν ινσουλίνη κατά την κύηση», αναφέρουν στα συμπεράσματα της μελέτης οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη: Ποιος ο ρόλος της στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης