ΥΓΕΙΑ

Αιμορραγία από τη μύτη: Το πιο συχνό λάθος & τι πρέπει να κάνετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν «ανοίγει» η μύτη τους, φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γέρνουν το κεφάλι τους προς τα πίσω και πιέζουν τη μύτη τους για να συγκρατήσουν το αίμα. 

Αιμορραγία από τη μύτη: Το πιο συχνό λάθος & τι πρέπει να κάνετε

Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο, πως αυτό είναι λάθος.

Η κάμψη του κεφαλιού προς τα πίσω μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, επειδή το αίμα ενδέχεται να εισέλθει στον οισοφάγο και αν συμβεί αυτό μπορεί κανείς να πνιγεί ή να φτάσει το αίμα έως το στομάχι του, οδηγώντας ίσως σε γαστρικό ερεθισμό και εμετό.

bigstock One Serious Boy Uses Tissue To 145781441

Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (ΑΑFΡ) αναφέρει πως η καλύτερη θεραπεία είναι να καθήσει κανείς σε μια καρέκλα, να σκύψει προς τα εμπρός και να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από το ύψος της καρδιάς, ώστε να περιορίσει την αιμορραγία.

Η κάμψη προς τα εμπρός βοηθάει επίσης το αίμα να φύγει από τη μύτη, ενώ το εμποδίζει να εισέλθει στον οισοφάγο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (ΒΜJ) έδειξε ότι μπορεί κανείς να σταματήσει την αιμορραγία χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη του, πιέζοντας επί 5 έως 10 λεπτά τον μαλακό ιστό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γέφυρα της μύτης. Η τοποθέτηση ψυχρού επιθέματος κατά μήκος της γέφυρας της μύτης επίσης μπορεί να βοηθήσει.

Εάν όλα αυτά αποτύχουν και η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά ή έχει προκληθεί από ένα κτύπημα στο κεφάλι, είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός γιατρού.

Σε κάθε περίπτωση, ποτέ μη γέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω για να σταματήσετε την αιμορραγία της μύτης.

Διαβάστε επίσης:

Το μπαχαρικό που σταματάει την αιμορραγία σε 10΄΄