ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη C: Η συνιστώμενη δόση για να υποχωρήσει γρήγορα το κρυολόγημα

Ο ρόλος της βιταμίνης C στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος έχει αποτελέσει θέμα δεκάδων επιστημονικών μελετών, μέχρι σήμερα όμως παρέμενε άγνωστο σε ποια δοσολογία παρέχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Βιταμίνη C: Η συνιστώμενη δόση για να υποχωρήσει γρήγορα το κρυολόγημα

Σύμφωνα με νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nutrients, η διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος είναι δυνατό να μειωθεί δραστικά εάν η βιταμίνη C χορηγηθεί σε δόσεις μεγαλύτερες από αυτές που προτείνονταν μέχρι τώρα.

Στις περισσότερες ελεγχόμενες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε μικρή δόση της βιταμίνης, η οποία δεν ξεπερνούσε το 1 γραμμάριο την ημέρα. Σε δοκιμές όπου χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερη δόση έχουν διαπιστωθεί καλύτερα αποτελέσματα, κάτι που υποδεικνύει ότι η επίδραση της βιταμίνης C είναι πιθανότατα δοσοεξαρτώμενη.

bigstock Healthy Foods And Medicine Con 163204883

Στο πλαίσιο της νέας επισκόπησης που εκπόνησε ο ερευνητής Χάρι Χεμίλα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα δύο τυχαιοποιημένων δοκιμών, καθεμιά από τις οποίες εξέταζε την επίδραση της βιταμίνης C στη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Στη μία δοκιμή συμμετείχαν τέσσερις ομάδες: δύο ομάδες έλαβαν δόση της βιταμίνης 3 γραμμάρια την ημέρα, μία ομάδα έλαβε 6 γραμμάρια την ημέρα και μία ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo). Στην ομάδα των 6 γραμμαρίων παρατηρήθηκε κατά 17% μικρότερη διάρκεια του κρυολογήματος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και περίπου 8% μικρότερη διάρκεια του κρυολογήματος σε σύγκριση με την ομάδα των 3 γραμμαρίων.

Στη δεύτερη δοκιμή χορηγήθηκε σε τρεις ομάδες είτε δόση 4 γραμμαρίων βιταμίνης C την ημέρα είτε δόση 8 γραμμαρίων είτε εικονικό φάρμακο, αλλά μόνο κατά την πρώτη ημέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, στην ομάδα των 8 γραμμαρίων παρατηρήθηκε 19% μικρότερη διάρκεια του κρυολογήματος και στην ομάδα των 4 γραμμαρίων περίπου 9% μικρότερη διάρκεια.

Όπως σημειώνει ο Δρ Χεμίλα, η δοσοεξαρτώμενη επίδραση παρουσίαζε μια σαφή αναλογική σχέση μέχρι και τη δόση των 6-8 γραμμαρίων την ημέρα, επομένως εκτιμάται ότι είναι δυνατό να επιτευχθούν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με ακόμη μεγαλύτερες δόσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόση της βιταμίνης C ίσως θα πρέπει να ξεπερνά ακόμη και τα 15 γραμμάρια την ημέρα για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η βιταμίνη C αποτελεί λοιπόν ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος «δεδομένης της σταθερής θετικής επίδρασής της στη διάρκεια των συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με την ασφάλεια και το χαμηλό της κόστος» αναφέρει ο Δρ Χεμίλα, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος συνιστά η λήψη της βιταμίνης να ξεκινά αμέσως μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Δείτε κι αυτό:

Κουίζ: Μύθοι & αλήθειες για τον βήχα και το κρυολόγημα

Βιταμίνη C: 5 τρόποι που σας κάνει πιο όμορφους