ΥΓΕΙΑ

Καρδιακός κίνδυνος: Τρία σημάδια που στέλνει το σώμα σας

Ο τακτικός καρδιολογικός έλεγχος μέσω απεικονιστικών εξετάσεων μπορεί να εντοπίσει τον καρδιακό κίνδυνο, όπως η αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών.

Καρδιακός κίνδυνος: Τρία σημάδια που στέλνει το σώμα σας

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα σημεία που εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την καρδιά πολύ πριν σχηματιστούν οι αθηρωματικές πλάκες, τα οποία πρέπει να έχετε κατά νου.

Ομάδα αίματος

Η ομάδα αίματος μπορεί να δείξει τα άτομα που είναι επιρρεπή σε καρδιακή προσβολή. Συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος ΑΒ, Β και Α είναι πιθανότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή, σε σχέση με άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο.

Ειδικότερα, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ είναι κατά 23%, με ομάδα Β κατά 11% και με ομάδα Α κατά 5% πιθανότερο να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου, συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας Ο.

Blood groups

Πτυχή στο λοβίο του αυτιού

Η πιθανή σχέση ανάμεσα στις ζάρες του λοβίου του αυτιού και της στεφανιαίας νόσου παρατηρήθηκε όταν ο Δρ William Elliott δημοσίευσε μία μελέτη στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Medicine, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι 19 από τα 20 άτομα που περιλαμβάνονταν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, είχαν διαγώνια τσαλακωμένους λοβούς αυτιών.

Από το 1973, είχε ήδη αναγνωρισθεί ότι η παρουσία μίας διαγωνίου πτυχής στο αυτί κάποιου ανθρώπου είναι πιθανό σημάδι καρδιαγγειακής νόσου.

Το λοβίο του αυτιού έχει πλούσια αγγείωση και όταν έχει και μειωμένη ροή αίματος για πολύ χρόνο, πιστεύεται ότι προκαλεί την κατάρρευση της αγγειακής κλίνης, γεγονός που οδηγεί στη διαγώνια τσάκιση.

bigstock Fat Woman Give Up Wearing Her 61862801

Τοπικό λίπος

Η συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος θεωρείται παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πολλές μελέτες διαπίστωσαν ότι όταν η διάμετρος της μέσης είναι άνω των 105 cm για τους άνδρες και 85 cm για τις γυναίκες, η πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου με εκδήλωση εμφράγματος μυοκαρδίου είναι μεγάλη.

Πέραν της διαμέτρου της μέσης ενοχοποιείται και η διάμετρος του λαιμού. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνδρες που έχουν περίμετρο λαιμού άνω των 40 cm και οι γυναίκες άνω των 34 cm ηλικίας άνω των 51 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα: 7 βήματα για να περιορίσετε τον κίνδυνο

Αρρυθμία καρδιάς: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται