ΥΓΕΙΑ

Άσθμα στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το άσθμα συχνά επιπλέκει την εγκυμοσύνη, ενώ οι κρίσεις άσθματος προκαλούν υποξυγοναιμία που απειλεί το έμβρυο.

 

Άσθμα στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Oι έγκυοι με άσθμα ανησυχούν για το πώς μπορούν να περιορίσουν την επίπτωση της ασθένειάς του στα έμβρυα, καθώς και πώς μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να παρουσιάσει τη νόσο και το παιδί τους αργότερα στη ζωή του.

Αν και η επίδραση του άσθματος σε κάθε έγκυο χωριστά δεν μπορεί να προβλεφθεί, οι στατιστικές να βελτιωθεί, να επιδεινωθεί ή να παραμείνει αναλλοίωτο έχουν υπολογιστεί για τις εγκύους γενικώς.

Στο 20% των εγκύων βελτιώνεται, στο 40% επιδεινώνεται με την εγκυμοσύνη και στο υπόλοιπο 40% οι έγκυοι δεν παρατηρούν κάποια διαφορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνήθεις αντιασθματικές θεραπείες, ή καλύτερα τα εισπνεόμενα στεροειδή και οι βήτα-2 αγωνιστές, είναι ασφαλείς στην εγκυμοσύνη.

Young pregnant woman using inh

Τα τυχόν προβλήματα στις εγκύους οφείλονται σε οξείες κρίσεις συριγμού και δύσπνοιας, που περιστασιακά μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή στέρηση οξυγόνου στο έμβρυο - εξ ου και η ανάγκη η έγκυος να διατηρεί υπό έλεγχο το άσθμα και να έχει διαρκώς μαζί της τα εισπνεόμενα φάρμακά της.

Σημαντικό είναι, εάν πριν από την κύηση χρησιμοποιούσε εισπνεόμενη αγωγή, να τη συνεχίσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεδομένου ότι στόχος της αγωγής είναι να διατηρεί τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Εάν το κατορθώσει αυτό, το παιδί θα γεννηθεί με φυσιολογικό σωματικό βάρος και δεν θα έλθει αντιμέτωπο με τυχόν έλλειψη οξυγόνου σε κανένα στάδιο της κυήσεως.

Τα φάρμακα που λαμβάνονται για το άσθμα κατά τη διάρκεια της κυήσεως πρέπει να εισπνέονται. Κανένα δεν πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα, εκτός αν η έγκυος το έχει συζητήσει με τους γιατρούς της. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, οπότε το έμβρυο ακόμα σχηματίζεται.

Ο σημαντικότερος παράγων για την πρόληψη του άσθματος στο έμβρυο και στο μωρό είναι να μην εκτεθεί διόλου στον καπνό των τσιγάρων.

Το σπίτι όπου ζει η έγκυος και αργότερα το μωρό, πρέπει να είναι αυστηρά ζώνη μη καπνιστών.

Διαβάστε επίσης:

Δυσκολία στην αναπνοή: Είναι άσθμα ή κάτι πιο σοβαρό; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Δυσκολία στον ύπνο: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος

Η βιταμίνη που μειώνει στο μισό τις κρίσεις άσθματος