ΥΓΕΙΑ

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Όσα πρέπει να ξέρετε

Η λειτουργία του προστάτη και τα προβλήματα που αυτός δημιουργεί προοδευτικά με την πάροδο των ετών είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει μεγάλο αριθμό των ανδρών που βρίσκονται στη μέση ηλικία και πάνω.

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Όσα πρέπει να ξέρετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί στην πλειονότητα των ανδρών αυτός ο μικρός αδένας είναι η βασανιστική νυκτουρία αλλά και πιθανές δυσλειτουργίες στη σεξουαλική τους ζωή. Πώς αντιμετωπίζουμε λοιπόν οριστικά την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και ποιες είναι οι διαθέσιμες χειρουργικές μέθοδοι;

Ο χειρουργός ουρολόγος Νικόλαος Μπαφαλούκας μάς δίνει 7 σύντομες απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα των ανδρών.

1. Παίρνω καιρό φάρμακα για προστάτη. Η ροή είναι ικανοποιητική και δεν έχω ουρολοιμώξεις ή επίσχεση ούρων. Έχω όμως συχνουρία κυρίως τη νύχτα και αισθάνομαι πως δεν αδειάζω καλά. Πρέπει να χειρουργηθώ;

Πρέπει να χειρουργηθείτε, καθώς τα φάρμακα έχουν αποτύχει να προστατέψουν την κύστη. Αυτή πια δεν μπορεί να ανεχθεί ικανή ποσότητα ούρων κι έτσι παρουσιάζεται νυκτουρία.

2. Η νυκτουρία είναι ένα βασανιστικό σύμπτωμα. Να χειρουργηθώ να απαλλαγώ;

Η συχνή αφύπνιση για ούρηση δεν οφείλεται πια στον μεγάλο προστάτη. Οφείλεται στην απορρύθμιση της κύστης, η οποία οφείλεται βέβαια στον μεγάλο προστάτη αλλά δεν αίρεται αυτομάτως με οποιαδήποτε επέμβαση. Θα χρειαστεί καιρός και ενδεχομένως φάρμακα για να «ηρεμήσει» η κύστη.

3. Ριζική προστατεκτομή να απαλλαγώ οριστικά από το πρόβλημα μιας και είμαι νέος και θα ξαναμεγαλώσει ο προστάτης στο μέλλον;

Η ριζική προστατεκτομή θα απαλλάξει οριστικά από το πρόβλημα και από την απροβλημάτιστη σεξουαλική ζωή. Ανύπαρκτη ή κακή στύση συμβαίνει στο 70% των επεμβάσεων. Οι ασθενείς μετά την επέμβαση πρέπει να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης στυτικής λειτουργίας. Γι’ αυτό άλλωστε την κάνουμε αποκλειστικά σε καρκίνο προστάτη.

4. Η διουρηθρική προστατεκτομή TURis είναι μια νέα μέθοδος. Πώς γνωρίζουμε για τη διάρκεια του αποτελέσματός της;

Η μέθοδος TURis δεν είναι καινούρια μέθοδος. Είναι η από το 1970 ευρέως εφαρμοζόμενη διουρηθρική προστατεκτομή. Ονομάζεται και «χρυσός κανόνας» (Gold Standard) της αντιμετώπισης της ΚΥΠ. Περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας το βεβαιώνουν αυτό, καθώς παράγει μακρόβια καλά αποτελέσματα πέραν της 15ετίας.

Την τελευταία δεκαετία η διουρηθρική προστατεκτομή (Trans Urethral Resection) γίνεται σε αλατόνερο (in saline). Ονομάζεται ως εκ τούτου TURis.

Η διαφορά της διουρηθρικης προστατεκτομής σε αλατόνερο (TURis) με την παλαιά διουρηθρική προστατεκτομή (TUR) είναι η ασφάλεια και μονό. Η ασφάλεια της μεθόδου επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε και κατηγορίες ασθενών για τις οποίες η μοναδική επιλογή ήταν ο διά βίου ουροκαθετήρας. Τέτοιες ήταν οι μεγάλης ηλικίας ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά, αιματολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.

5. Μήπως «ρομποτική» ολική προστατεκτομή για ανώδυνη και οριστική απαλλαγή από το πρόβλημα προστάτη;

Η απλή λαπαροσκοπική «ρομποτική» προστατεκτομή είναι η επαναφορά της εγκαταλελειμμένης πια ανοικτής προστατεκτομής. Ο νεωτερισμός της είναι ότι δεν ανοίγει μεγάλη τομή στο δέρμα, αλλά ανοίγονται τρεις μικρότερες τομές.

Ανοίγεται η κύστη και αναγνωρίζεται η μεταβατική ζώνη του προστάτη, που είναι το αδένωμα. Εν συνέχεια αυτό αφαιρείται διά της ανοικτής κύστης και της κοιλιάς. Υστέρα η κύστη ράβεται στεγανά.

Ο λόγος που συζητάμε καν αυτή την τεχνική είναι ότι μπορεί να είναι χρήσιμη σε προστάτες >200 κ.εκ. Όταν υπάρχει ικανός λαπαροσκόπος και απουσιάζει ικανός ενδοσκόπος χειρουργός.

6. Ο προστάτης μου είναι πολύ μεγάλος, πάνω από 100 κυβικά εκατοστά. Φοβάμαι μήπως η διουρηθρική TURis δεν δώσει μόνιμη λύση;

H αντιμετώπιση μεγάλων προστατών πάνω από 100 κ.ε. εξαρτάται από την ικανότητα και σχετική εκπαίδευση του χειρουργού. Τα δεδομένα πλεονεκτήματα της TURis είναι δυνατό να αξιοποιηθούν ώστε να αφαιρεθούν αδενώματα πάνω από 100 κυβικά εκατοστά.

7. Ποια μέθοδος θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα;

Οποιαδήποτε επέμβαση, Διουρηθρική ή Ανοικτή ή Λαπαροσκοπική (ρομποτικά υποβοηθούμενη), δεν αφαιρεί τον προστάτη αλλά αφαιρεί μόνο το αδένωμα αυτού (Transitional zone). Η περιφερική ζώνη (που λέγεται και «κάψα») φυσικά παραμένει. Παραμένει έτσι ο θεωρητικός κίνδυνος του καρκίνου του προστάτη. Παραμένει η ανάγκη παρακολούθησης του PSA που παρεμπιπτόντως μειώνεται δραστικά μετά από τέτοια επέμβαση αλλά δεν μηδενίζεται.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κο Mπαφαλούκα Νικόλαο, Χειρουργός Ουρολόγος, Εκπαιδευτής της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας του τμήματος Ενδοουρολογίας, τηλ.: 2106994100 & 6944671969. Εναλλακτικά μπείτε στο www.ourologia.eu.

fgh1