ΥΓΕΙΑ

Νοημοσύνη παιδιού: Πώς επηρεάζεται από την προσωπικότητα του πατέρα

Οι μπαμπάδες που περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, μπορούν να επιδράσουν θετικά στη νοημοσύνη τους.

Νοημοσύνη παιδιού: Πώς επηρεάζεται από την προσωπικότητα του πατέρα

Ερευνητές του Imperial College London υποστηρίζουν ότι ένας ευαίσθητος, ήρεμος και χωρίς άγχος πατέρας, μπορεί να επηρεάσει θετικά την νοημοσύνη των παιδιού του.

Η ενίσχυση των ικανοτήτων του παιδιού λόγω της ενασχόληση του πατέρα, ισχύει μάλιστα ανεξαρτήτως του οικονομικού και κοινωνικού στάτους της οικογένειας.

Father and his child playing

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συμπεριφορά και αλληλεπίδραση 128 πατεράδων με τα μωρά τους όταν αυτά ήταν τριών μηνών. Στη συνέχεια εκτίμησαν την νοητική ανάπτυξη των παιδιών μετά από ένα έτος, καθώς και στην ηλικία των δύο ετών.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι υπήρχε ένας ισχυρός συσχετισμός ανάμεσα στον βαθμό ενασχόλησης των μπαμπάδων με τα παιδιά τους και στις καλές επιδόσεις των παιδιών σε νοητικά τεστ.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Paul Ramchandani «το ξεκάθαρο μήνυμα για τους νέους μπαμπάδες είναι να ασχολούνται και να παίζουν με τα παιδιά τους. Ακόμη και όταν είναι μωρά, το παιχνίδι και η αλληλεπίδραση μαζί τους μπορεί να επιδράσει θετικά».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Infant Mental Health Journal.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα 9 είδη ευφυΐας

Πώς η καφεΐνη επηρεάζει τον εγκέφαλο των εφήβων