ΥΓΕΙΑ

Λοίμωξη του αναπνευστικού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Τη σχέση μεταξύ αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία, η γρίπη και η βρογχίτιδα και του αυξημένου κινδύνου εμφράγματος εντόπισαν για πρώτη φορά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Λοίμωξη του αναπνευστικού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Οι επιστήμονες μελέτησαν 578 ασθενείς με έμφραγμα λόγω απόφραξης στεφανιαίας αρτηρίας, οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για πρόσφατα συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Το 17% ανέφεραν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης εντός επτά ημερών από το έμφραγμα και το 21% εντός 31 ημερών.

Οι ασθενείς ρωτήθηκαν για δραστηριότητες που προηγήθηκαν του εμφράγματος, περιλαμβανομένων και συμπτωμάτων που έμοιαζαν με γρίπη συνοδεία πυρετού και πονόλαιμου.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι όντως είχαν κάποια λοίμωξη αν είχαν αναφέρει πονόλαιμο, βήχα, πυρετό, ρινίτιδα, ή αν είχαν διάγνωσης πνευμονίας ή βρογχίτιδας.

bigstock Close up of two hands grabbing 33225389

Μια δεύτερη ανάλυση έγινε μεταξύ των ατόμων με συμπτώματα αυστηρά στο ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα και ιγμορίτιδα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος να υποστεί κανείς έμφραγμα είναι 17 φορές υψηλότερος επτά ημέρες μετά από αναπνευστική λοίμωξη. Για τους ασθενείς με τα ηπιότερα συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 13 φορές.

«Αν και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι ελαφριές είναι όμως συχνότερες από αυτές του κατώτερου αναπνευστικού. Είναι επομένως σημαντικό να κατανοήσουμε τη σχέση τους με τον κίνδυνο εμφράγματος», σχολιάζει ο Δρ Λόρκαν Ρούν, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με εκτίμηση των ερευνητών για τη σχέση αναπνευστικών λοιμώξεων και εμφράγματος, οι αναπνευστικές λοιμώξεις συνεπάγονται μια τάση προς θρόμβωση, φλεγμονή, συσσώρευση τοξινών που κάνουν κακό στα αιμοφόρα αγγεία και αλλαγές στην αιματική ροή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Internal Medicine Journal.

Διαβάστε επίσης:

Η ομάδα αίματος «προβλέπει» τον κίνδυνο εμφράγματος & εγκεφαλικού

Είναι γρίπη ή άλλη ίωση; Δείτε τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές