ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα 4 σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε

Κάνετε τακτικά μαστογραφία για να ελέγχεστε για καρκίνο του μαστού και επισκέπτεστε αμέσως τον δερματολόγο σας αν δείτε κάτι ύποπτο στο δέρμα σας. Είστε εξίσου συνεπείς με τον θυρεοειδή σας;

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα 4 σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε

Τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του '70 και μετά, με τις γυναίκες να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με την Ilya Likhterov, ιατρό στο Νοσοκομείο «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς, την πιο συχνή κακοήθεια που είναι όμως λιγότερο επιθετική μορφή καρκίνου.

Εξηγεί ακόμη ότι η αύξηση των διαγνώσεων δεν σημαίνει ότι πλέον οι άνθρωποι κάνουν περισσότερες εξετάσεις, απλώς οι γιατροί το εντοπίζουν πιο εύκολα.

Ένας υπέρηχος ή κάποια άλλη απεικονιστική εξέταση για άσχετο θέμα υγείας, μπορεί να εντοπίσει οζίδια στο θυρεοειδή. Ακόμη και αν πρόκειται για καρκινικά ογκίδια, πολλά από αυτά είναι τόσο μικροσκοπικά και αργά αναπτυσσόμενα ώστε να μην προκαλούν ποτέ προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Επειδή δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του θυρεοειδούς τόσο αθώοι, δείτε τα 4 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε:

thyroid2

Όγκος στο λαιμό

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, αλλά πιθανό ψηλαφητό εύρημα που δεν εξαφανίζεται εντός λίγων εβδομάδων, πρέπει να ελέγχεται, σημειώνει η Likhterov. «Αν ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει ήδη εξαπλωθεί στους κοντινούς λεμφαδένες, το ογκίδιο μπορεί να βρίσκεται στην πλευρά του λαιμού που βρίσκονται οι λεμφαδένες και όχι στο μπροστινό μέρος, όπου βρίσκεται ο θυρεοειδής αδένας» προσθέτει.

thyroid3

Δυσκολίες κατάποσης

Καθώς το ογκίδιο μεγαλώνει, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κατάποσης. Αν νιώθετε ενόχληση στο λαιμό, όπως συμβαίνει όταν έχετε κρυολόγημα ή ίωση, αλλά δεν υποχωρεί σε εύλογο διάστημα, πρέπει να το ελέγξετε.

thyroid4

Αλλοιώσεις στη φωνή

Οι φωνητικές χορδές βρίσκονται ακριβώς πάνω από το θυρεοειδή. Πιθανές αλλαγές στο θυρεοειδή αδένα, μπορεί να προκαλέσουν βραχνάδα ή αλλοίωση της φωνής.

thyroid5

Πρόβλημα στην ομιλία, την αναπνοή, την κατανάλωση φαγητού

Πρόκειται για συμπτώματα που εκδηλώνονται σε προχωρημένο στάδιο του καρκίνου και όλα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτάται από το στάδιο και το μέγεθος του όγκου.

Για τους μικρότερους του ενός εκατοστού δεν συστήνεται αφαίρεση, επειδή είναι πολύ αργή η ανάπτυξή τους. Το πιθανότερο είναι ο γιατρός να σας συστήσει να κάνετε υπερηχογράφημα κάθε έξι μήνες για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.

Οι μεγαλύτεροι και πιο επιθετικοί όγκοι πρέπει να αφαιρούνται αμέσως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρος ο αδένας, καθώς αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να παίρνετε ορμόνες για την υπόλοιπη ζωή σας.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τραυματισμού του κοντινού παραθυρεοειδούς αδένα, ο οποίος ελέγχει την ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα. Πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε αφαίρεση τμήματος του θυρεοειδούς αδένα, αυτού που περιλαμβάνει τον όγκο, προκειμένου να αποφύγουν αυτές τις παρενέργειες.

Είναι επίσης πιθανό να χρειαστείτε ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή κάποια στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Θυρεοειδής: Πότε χρειάζεται εγχείρηση

Οικιακή σκόνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια χημικά προϊόντα είναι επικίνδυνα;