ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο συκώτι: Μειώστε τον κίνδυνο με καφέ! – Πόσο πρέπει να πίνετε

Όχι ότι χρειάζεται να βρούμε και πολλές δικαιολογίες για να πίνουμε περισσότερο καφέ, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ξέρουμε με ποιους τρόπους μας ωφελεί το απολαυστικό ρόφημα!

Καρκίνος στο συκώτι: Μειώστε τον κίνδυνο με καφέ! – Πόσο πρέπει να πίνετε

Μια νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Βρετανία, συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ –ακόμη και ντεκαφεϊνέ– προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου στο συκώτι.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 26 παλαιότερες μελέτες, σε συνολικό δείγμα 2,25 εκατομμυρίων ανθρώπων, και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πίνουν συστηματικά καφέ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο, τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στο συκώτι.

bigstock 142941680

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ, όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι την ημέρα φάνηκε να έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο, όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια την ημέρα είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες, ενώ όσοι έπιναν πέντε φλιτζάνια είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη στην επιθεώρηση BMJ Open, η προστατευτική δράση του καφέ ίσχυε και για τα είδη χωρίς καφεΐνη, ωστόσο στην περίπτωση αυτή «ήταν μικρότερη και πιο αβέβαιη σε σύγκριση με τον καφέ που περιέχει καφεΐνη». Βέβαια, οι επιστήμονες φαίνεται να ενθαρρύνουν σε ορισμένες περιπτώσεις την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη. Όπως εξηγούν, «ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να είναι πιο εύκολα αποδεκτός από όσους κανονικά δεν πίνουν καφέ ή που προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης λόγω δυσάρεστων συμπτωμάτων που τους προκαλεί» τονίζουν, σύμφωνα με την Guardian.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο Δρ Όλιβερ Κένεντι από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον αναφέρει: «Ο καφές θεωρείται κατά γενική ομολογία ότι έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία και τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι». Και συμπληρώνει: «Δεν προτείνουμε να αρχίσουν όλοι να πίνουν πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της μεγάλης πρόσληψης καφεΐνης και υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγεται από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυοι».

Να σημειωθεί ότι η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για τους υγιείς ενήλικες δεν πρέπει να ξεπερνά τα 400 mg, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

Δείτε κι αυτό:

Πόση καφεΐνη επιτρέπεται να καταναλώνουμε την ημέρα;

Τελικά ο καφές προκαλεί αφυδάτωση;

Αλκοόλ & καφεΐνη: Επιτρέπονται στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή;

Θάνατος εφήβου στις ΗΠΑ από υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης