ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: 4 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αυξάνεται σταθερά στα άτομα μικρότερης ηλικίας τα τελευταία χρόνια.

Καρκίνος παχέος εντέρου: 4 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1990 διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και τετραπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του ορθού σε σύγκριση με αυτούς που γεννήθηκαν μετά το 1950.

Eικάζουν ότι το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται στο άγχος, τη διατροφή ή άλλες –άγνωστες για την ώρα- παραμέτρους.

Τα νέα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τις γυναίκες, καθώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί σήμερα την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα και ειδικά αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά σας συμβουλευτείτε γιατρό. Είναι πιθανό να σας συστήσει κολονοσκόπηση ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να γίνει διάγνωση της κατάστασης.

toilet

Σκούρο αίμα στα κόπρανα

Αν παρατηρήσετε αίμα με φωτεινό κόκκινο χρώμα στο χαρτί τουαλέτας, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για πρόβλημα στις αιμορροΐδες. Αν όμως παρατηρήσετε σκούρο καφέ ή μαύρο αίμα, δείτε επειγόντως γιατρό, καθώς αποτελεί σημάδι αιμορραγίας σε ανώτερο τμήμα του εντέρου.

Δυσκοιλιότητα / διάρροια

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να ταλαιπωρηθούν περιστασιακά από δυσκοιλιότητα. Η παρατεταμένη δυσκοιλιότητα όμως, δείχνει ότι έχει «μπλοκάρει» το παχύ έντερο. Αυτό συμβαίνει επειδή στην αρχή του εντέρου τα κόπρανα είναι μαλακά και μπορούν να παρακάμπτουν πιθανά εμπόδια. Προς το τέλος του εντέρου, σταθεροποιούνται. Εάν υπάρχει όμως κάποιος όγκος στο ορθό, δεν μπορούν να αποβληθούν από το έντερο. Η παρατεταμένη διάρροια είναι επίσης σύμπτωμα που πρέπει να σας κινητοποιήσει.

Σπασμοί εντέρου

Οι σπασμοί στο έντερο ή στο κάτω μέρος του στομάχου μπορεί να οφείλονται σε αέρια, αλλά μπορεί να αποτελούν και σημάδι κινδύνου. Εάν οι πόνοι δεν είναι οικείοι ή νιώθετε ότι θέλετε να πάτε τουαλέτα αλλά χωρίς αποτέλεσμα, συμβουλευτείτε γιατρό.

Περίεργες κενώσεις

Όταν υπάρχει κάτι που μπλοκάρει το έντερο τα κόπρανα περνούν μέσα από μια στενή δίοδο με αποτέλεσμα να έχουν σχήμα που μοιάζει με μολύβι ή κορδέλα. Αυτό μπορεί να οφείλεται και σε άλλη αιτία, είναι όμως χρήσιμο να δείτε γιατρό για να είστε ήσυχοι.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Πολύποδες εντέρου & καρκίνος: Μετράει τελικά το μέγεθος;