ΥΓΕΙΑ

Πυρετός στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει το παιδί

Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαταραχή του αυτιστικού φάσματος στο παιδί, δείχνει μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές σε ΗΠΑ και Νορβηγία.

Πυρετός στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει το παιδί

Ο εκτιμώμενος κίνδυνος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, είναι αυξημένος κατά 34% όταν ο πυρετός εμφανίζεται σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης και 40% όταν ο πυρετός εμφανίζεται συγκεκριμένα κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ ξεπερνά το 300% για τα παιδιά των γυναικών που ανεβάζουν πυρετό τρεις ή και περισσότερες φορές μετά τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους.

bigstock 179268451

Η νέα μελέτη φαίνεται να ενισχύει τη θεωρία ότι παθογόνοι μικροοργανισμοί που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα της μέλλουσας μητέρας ενδέχεται να διαταράξουν την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού, οδηγώντας σε διαταραχές όπως ο αυτισμός.

«Ο πυρετός είναι η κινητήρια δύναμη στην περίπτωση αυτή» και όχι η ίδια η λοίμωξη, διευκρινίζει η Μάντι Χόρνιγκ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σύμφωνα με τη Washington Post. Ο πυρετός αποτελεί μέρος της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και συγκεκριμένα της ανοσοαντίδρασης που προκαλεί ένας παθογόνος παράγοντας. Τα μόρια που παράγονται στο πλαίσιο αυτής της ανοσοαντίδρσης μπορεί να «περάσουν» στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του παιδιού, προκαλώντας προβλήματα.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν 95.754 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1999 και 2009, εκ των οποίων 583 διαγνώστηκαν αργότερα με κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος.

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος αυτισμού φαίνεται στα παιδικά δόντια

Νέα τεχνική εγκεφαλικής απεικόνισης προβλέπει τον αυτισμό σε βρέφη