ΥΓΕΙΑ

Στοματική υγεία & αδυναμία σύλληψης: Πώς συνδέονται

Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει τα ούλα και το οστό των γνάθων.

Στοματική υγεία & αδυναμία σύλληψης: Πώς συνδέονται

Οι φλεγμονές που δημιουργούνται στα ούλα λόγω της πλημμελούς αφαίρεσης της μικροβιακής πλάκας κατά το βούρτσισμα και αφήνονται αθεράπευτες, έχουν ως αποτέλεσμα η ουλίτιδα να εξελίσσεται σε χρόνια περιοδοντίτιδα. Στην περιοδοντίτιδα τα ούλα είναι συχνά διογκωμένα, πιο ερυθρά, φλεγμαίνουν και πολλές φορές υποχωρούν αποκαλύπτοντας μέρος της ρίζας.

Η περιοδοντίτιδα έχει βρεθεί ότι συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία.

bigstock Illustration Of Sperm And Egg 81353738

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, βακτήριο που συνδέεται με την περιοδοντίτιδα μπορεί να εμποδίσει τη σύλληψη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου porphyromonas gingivalis, βακτηρίου που συνδέεται με την περιοδοντίτιδα, στο σάλιο γυναικών που δεν κατάφεραν να συλλάβουν.

Η έρευνα περιέλαβε 256 υγιείς γυναίκες 19 έως 42 ετών, που σκόπευαν να συλλάβουν.

Κατά τους 12 μήνες παρακολούθησης, οι ειδικοί διαπίστωσαν πώς το βακτήριο μπορεί να καθυστερήσει τη σύλληψη σε νέες γυναίκες.

Γυναίκες με το συγκεκριμένο βακτήριο στο σάλιο είχαν τριπλάσια δυσκολία να συλλάβουν σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς το βακτήριο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να φροντίζουν τη στοματική τους υγεία και να ελέγχονται για περιοδοντίτιδα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Oral Microbiology.

Διαβάστε επίσης:

Τα δόντια των γυναικών δείχνουν αν κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

Σωστό βούρτσισμα δοντιών σε 6 βήματα (γράφημα)

Το έλαιο παπαρούνας μπορεί να αυξάνει τη γονιμότητα