ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη & τοκετός: Τρεις «αστικοί μύθοι» που υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, με τους περισσότερους από αυτούς να αφορούν «προβλέψεις» για το φύλο του μωρού.

Εγκυμοσύνη & τοκετός: Τρεις «αστικοί μύθοι» που υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Για παράδειγμα, λέγεται ότι αν η κοιλιά της εγκύου «κρέμεται» χαμηλά τότε το μωρό είναι αγόρι ή ότι ένας μεγάλος περίπατος θα επισπεύσει τον τοκετό. Αν και αυτές οι θεωρίες –όπως και πολλές άλλες– δεν ισχύουν, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι κάποιες, ομολογουμένως λιγοστές, τελικά ευσταθούν!

Ο δύσκολος, μεγάλης διάρκειας τοκετός «δείχνει» ότι το μωρό θα είναι αγόρι

Αν υποθέσουμε ότι ο υπέρηχος δεν θα «προδώσει» από νωρίς αν το μωρό είναι κορίτσι ή αγόρι, η διάρκεια τοκετού αλλά και οι τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γυναίκα είναι δυνατό να θεωρηθούν ένδειξη για το φύλο του μωρού. Το 2003 μια ομάδα γιατρών ανέλυσε περισσότερες από 8.000 γεννήσεις σε νοσοκομείο της Ιρλανδίας μεταξύ 1997 και 2000, αποκλείοντας πρόωρους και προκλητούς τοκετούς. Κατά μέσο όρο, ο τοκετός όταν το μωρό ήταν αγόρι είχε διάρκεια έξι ώρες ή και περισσότερο, ενώ τα κορίτσια γεννήθηκαν πιο σύντομα. Επίσης, οι γυναίκες που έκαναν αγόρι ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τον τοκετό, με το ποσοστό να χρειαστεί καισαρική να φτάνει το 6%, ενώ για τα κορίτσια ήταν 4%. Επίσης, οι πιθανότητες να χρειαστεί η χρήση εμβρυουλκού ήταν 8% για τα αγόρια και 6% για τα κορίτσια. Συνολικά, στο 29% των γεννήσεων αγοριών χρειάστηκε κάποια ιατρική παρέμβαση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια ήταν 24%. Αβέβαια η χρησιμότητα της «πρόβλεψης» του φύλου λίγη ώρα πριν έρθει το παιδί στον κόσμο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα επιστημονικά τεκμήρια φαίνεται να υποστηρίζουν τον αστικό μύθο!

bigstock Close up Pregnant Woman s Bell 183853636

Οι γυναίκες που τρώνε μπανάνες είναι πιο πιθανό να κάνουν αγόρι

Μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B εξέτασε τις περιπτώσεις 740 γυναικών που περίμεναν το πρώτο τους παιδί σε σχέση με τις διατροφικές τους συνήθειες κατά τον έναν χρόνο που προηγήθηκε της εγκυμοσύνης τους. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερο (δηλαδή κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες) είχαν 56% πιθανότητες να κάνουν αγόρι. Όταν όμως οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερο τα στοιχεία ως προς τα συγκεκριμένα συστατικά που λάμβαναν οι γυναίκες από τη διατροφή τους, προέκυψε ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα: Η μεγάλη πρόσληψη καλίου –το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις μπανάνες, στις γλυκοπατάτες, στο καρπούζι και στα παντζάρια– φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες να κάνει η γυναίκα αγόρι παρά κορίτσι.

bigstock Pregnant Mother And Son At Hom 183853837

Οι έγκυοι που έχουν καούρες θα κάνουν μωρό με πολλά μαλλιά

Το 2006 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ μελέτησαν 40 εγκύους καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οι 28 από τις οποίες είχαν δηλώσει ότι εκδήλωναν καούρες. Από αυτές τις 28 γυναίκες, οι 23 έκαναν τελικά παιδί με αρκετά μαλλάκια, ενώ αντίθετα από τις 12 γυναίκες που δεν ταλαιπωρήθηκαν καθόλου από καούρες στην εγκυμοσύνη τους οι 10 έκαναν σχεδόν «φαλακρά» μωρά, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Birth. Βέβαια, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, δεν ευθύνεται ακριβώς το μωρό για τις καούρες, καθώς οι ίδιες ορμόνες που καθοδηγούν την ανάπτυξη της τριχοφυΐας συνδέονται επίσης με την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο, η οποία προκαλεί την καούρα.

Πηγή: CNN

Δείτε κι αυτό:

Η κοιλιά της εγκύου «προδίδει» αν θα κάνει αγόρι ή κορίτσι;

Εγκυμοσύνη: Ανακαλύφθηκε «ένδειξη» που υποδεικνύει το φύλο του μωρού

Η αρτηριακή πίεση της μητέρας «προβλέπει» το φύλο του μωρού!