ΥΓΕΙΑ

Υπέρβαρα μωρά, παχύσαρκα παιδιά: Πόσο αυξάνει ο κίνδυνος ανάλογα με το βάρος γέννησης

Τα μωρά που έχουν μεγάλο βάρος κατά τη γέννηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα παιδιά.

Υπέρβαρα μωρά, παχύσαρκα παιδιά: Πόσο αυξάνει ο κίνδυνος ανάλογα με το βάρος γέννησης

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανική μελέτη επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι οποίοι μελέτησαν στοιχεία για 10.186 παιδιά, από όλες τις αμερικανικές πολιτείες, που είχαν γεννηθεί είτε κανονικά, είτε πρόωρα.

Τα παιδιά που είχαν γεννηθεί στην ώρα τους και είχαν μεγάλο σωματικό βάρος γέννησης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στο νηπιαγωγείο, συγκριτικά με συνομήλικά τους που είχαν φυσιολογικό βάρος κατά τη γέννηση. Το ίδιο ίσχυε και για τα παιδιά που είχαν γεννηθεί πρόωρα.

fat depressed boy

Συγκεκριμένα, όσα παιδιά είχαν σωματικό βάρος γέννησης πάνω από 4.535 κιλά, είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα από το νηπιαγωγείο μέχρι και τη β’ τάξη του δημοτικού σχολείου. Από τη β’ μέχρι και την στ’ τάξη του Δημοτικού, το 23,1% των παιδιών που είχαν γεννηθεί με αυξημένο σωματικό βάρος εξακολουθούσαν να είναι παχύσαρκα.

Από τα πρόωρα νεογνά με υψηλό βάρος για την ηλικία γέννησής τους, το 27,8% ήταν παχύσαρκα στη β’ τάξη Δημοτικού. Σε όσα είχαν γεννηθεί με αναμενόμενο βάρος, το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 14,2%. Αντιθέτως, σε όσα είχαν γεννηθεί με βάρος χαμηλότερο του εκτιμώμενου, το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 28%.

Οι συσχετισμοί ίσχυαν ανεξαρτήτως παραγόντων, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι παιδίατροι θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε γονείς που έχουν παιδιά με υψηλό βάρος γέννησης και να τους συμβουλεύουν για τα οφέλη της υγιεινής ζωής και την πρόληψη της απότομης αύξησης του βάρους στα πρώιμα παιδιά χρόνια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Obesity.

Διαβάστε επίσης:

Πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας: Οι συστάσεις των παιδιάτρων

Αγόρια με περιττά κιλά: Πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου