ΥΓΕΙΑ

Parabens: Οι επιπτώσεις τους στο ανδρικό σπέρμα

Οι χημικές ουσίες που απαντώνται στα σαπούνια, τα αντηλιακά και τα πλαστικά μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Parabens: Οι επιπτώσεις τους στο ανδρικό σπέρμα

Οι χημικές ουσίες που προκαλούν ορμονική διαταραχή, γνωστές ως parabens, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με σπερματοζωάρια ανώμαλου μεγέθους και σχήματος, τα οποία έχουν συνδεθεί με τη στειρότητα.

Τα parabens είναι μια μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών (τα πιο γνωστά είναι τα methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben και benzylparaben) που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε καλλυντικά και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Συντηρούν λίπη και έλαια, πρωτεΐνες, σαµπουάν και conditioners, λοσιόν, προϊόντα προστασίας δέρµατος και ενυδάτωσης, αρώµατα, σαπούνια, make-up, αντηλιακά κ.ά.

Τα χημικά αυτά έχουν εγείρει ανησυχίες, καθώς ανιχνεύτηκαν σε αξιοσημείωτες ποσότητες εντός καρκινικών όγκων που αφαιρέθηκαν από ασθενείς.

sperma


Τα parabens, τα οποία απαντώνται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα και καλλυντικά, προκαλούν βλάβη και στο DNA του σπέρματος, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει περαιτέρω την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων από 315 άνδρες που επισκέπτονταν κλινική γονιμότητας προκειμένου να ελέγξουν τις συγκεντρώσεις parabens.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης δείγματα σπέρματος, σάλιου και αίματος, ενώ απάντησαν και σε σχετικά ερωτηματολόγια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερες ήταν οι συγκεντρώσεις parabens στα ούρα, τόσο πιο αυξημένος ήταν ο αριθμός σπερματοζωαρίων ανώμαλου μεγέθους και σχήματος, τα οποία συνδέονται με τη στειρότητα στους άνδρες.

Η έκθεση σε τέτοια χημικά μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, καθιστώντας πιο δύσκολο να φτάσουν σε ένα ωάριο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, τα parabens μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Joanna Jurewicz από το Ινστιτούτο Εργασιακής Ιατρικής του Nofer στο Λοτζ της Πολωνίας, είναι –δυστυχώς- πολύ δύσκολο να αποφύγει κάποιος τα parabens, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως, μπορεί όμως να ελαχιστοποιήσει την έκθεσή του σε αυτά, χρησιμοποιώντας προϊόντα προσωπικής φροντίδας τα οποία αναγράφουν στην ετικέτα ότι δεν περιέχουν τα συγκεκριμένα χημικά.

Πηγή: Mailonline

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει αν το σπέρμα του άντρα έχει κίτρινο χρώμα

Υπό εξαφάνιση το ανδρικό σπέρμα – Οι βασικές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας